A brit kormány szerint nem merült fel összeférhetetlenség a BBC igazgatójának kinevezésekor

2023. január 23. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva


A brit kormány szerint minden szabályt betartottak a BBC elnökének, Richard Sharpnak 2021 eleji kinevezésekor, írja a BBC. Ezt azután szögezték le, hogy a brit sajtóban arról cikkeztek, miszerint Sharp nem sokkal a kinevezése előtt segített az akkori miniszterelnöknek, Boris Johnsonnak egy hitelgarancia ügyletben.

A Munkáspárt parlamenti vizsgálatot kért az eset kapcsán, hogy kiderüljön, nem állt-e fenn összeférhetetlenség az ügyben. Szerintük Johnson megsérthette a parlamenti képviselők magatartási kódexét, mivel nem jelentette be az előírt módon a megállapodást a parlamentnek. Az esetről elsőként beszámoló Sunday Times információi szerint egy 2020 végi, 800 ezer fontos kölcsön kezességi ügyéről van szó Johnson egy távoli unokatestvére, Sam Blyth között.

Richard Sharp – a Goldman Sachs volt bankára – azt állítja, ő „egyszerűen csak összekötötte” a feleket, míg Johnson szóvivője szerint a volt miniszterelnök megfelelő módon bejelentette pénzügyi megállapodásait.

Vasárnap a kabinetiroda is elutasította az összeférhetetlenség vádját, amiről akkor beszélhetünk, ha egy képviselő vagy miniszter közfeladatai és magánérdekei között átfedés állhat fenn.

„Richard Sharpot szigorú kinevezési eljárást követően nevezték ki a BBC elnökévé, amelynek során egy szakértői testület is értékelte a folyamatot” – mondta a kabinetiroda szóvivője. A kinevezést megelőzően már vizsgálatot folytatott egy alsóházi különbizottság, amely megerősítette Sharp kinevezését, mivel úgy találták, hogy minden szabályt betartottak.

Boris Johnson szóvivője azt mondta: „Richard Sharp soha nem adott pénzügyi tanácsot Johnsonnak, és Johnson sem kért tőle ilyet. Johnson soha nem fizetett semmilyen díjazást Sharpnak sem ezért, sem más ügyben.”

„Boris Johnson úr valóban együtt vacsorázott Sharp úrral, akit közel 20 éve ismer, valamint az unokatestvérével. És akkor mi van? Nagy ügy”

– tette hozzá a szóvivő. A BBC igazgatójának személyére egy bizottság tesz javaslatot a kulturális miniszternek, majd a miniszterelnök dönt róla. Elnökként Richard Sharp felel a BBC függetlenségének fenntartásáért és védelméért, valamint annak biztosításáért, hogy a BBC teljesítse a tájékoztatásra, oktatásra és szórakoztatásra vonatkozó feladatait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!