Újabb Varga Judit-meghallgatást terveznek Brüsszelben a jogállamiság miatt

2023. április 27. – 07:49

Másolás

Vágólapra másolva

Május végén újabb meghallgatást tervez a magyarországi jogállamiság helyzetéről az Európai Unió Tanácsának soros svéd elnöksége – értesült a Népszava. Ezt az előterjesztést a tagállami kormányoknak még jóvá kell hagyniuk, de a lap úgy tudja, a javaslatot támogatni fogják.

Ez az úgynevezett hetes cikkelyes eljárás még 2018 szeptemberében kezdődött, miután az Európai Parlament (EP) elfogadta a magyarországi jogsértéseket részletesen felsoroló Sargentini-jelentést, amelynek tavaly aktualizált változatában az EP megállapította: Magyarország már nem demokrácia, hanem a választási autokrácia hibrid rezsimje.

Az elmúlt több mint négy évben „az Európa-ügyi miniszterek azóta több-kevesebb rendszerességgel napirendre tűzik a határozatban foglaltakról szóló vitát” – írja a lap. Az eljárásban a következő lépés konkrét ajánlások megfogalmazása lenne az Orbán-kormány számára, amit „a napokban a soros elnökségnek címzett levélben sürgettek az EP illetékes képviselői”.

A lap megjegyzi: ez az eljárás független az uniós támogatások egy részének felfüggesztéséhez vezető jogállamisági eljárástól. A célja, hogy megállapítsák: Magyarországon súlyosan sérülnek-e az unió alapértékei. Ha igen, akkor végső esetben a magyar szavazati jog megvonásával is végződhet a folyamat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!