Norvégiában zuhant le egy meghibásodott svéd űrrakéta

2023. április 26. – 07:20

Másolás

Vágólapra másolva

Meghibásodás miatt a szomszédos Norvégia területén csapódott be a svéd Texus–58 nevű kísérleti űrrakéta hétfőn – közölte a Sweden Space Corp (SSC) űrkutatási vállalat.

Az MTI beszámolója szerint a rakétát az észak-svédországi Esrange Űrközpontból indították el hétfőn kora reggel. A rakéta 250 kilométeres magasságot ért el, ahol a súlytalanság állapotában több kísérletet is elvégeztek vele. Ezután a tervezett leszállóhelytől 40 kilométerre északnyugatra, a Norvégia északi részén fekvő Malselv település közelében csapódott a földbe 7 óra 20 perckor – írja a BBC.

Az incidensben senki sem sérült meg, és anyagi kárról sem érkezett jelentés. A rakéta fedélzetén lévő tudományos műszert, az úgynevezett hasznos terhet a svédek azóta „jó állapotban” visszaszerezték, és helikopterrel visszaszállították Esrangéba – közölte az SSC, amely elnézést kért a balesetért, és bejelentették, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben. Az is közölték, hogy nem sokkal az incidens után a norvég és a svéd hatóságokkal „rutin szerint” felvették a kapcsolatot.

A svéd Texus–58 kísérleti rakéta – Fotó: Mattias Forsberg / SSC
A svéd Texus–58 kísérleti rakéta – Fotó: Mattias Forsberg / SSC

Norvégia azonban bírálta Svédországot, mert szerintük az SSC nem értesítette őket hivatalosan a történtekről. A norvég külügyminisztérium azt közölte, hogy sem a rakéta lezuhanásáról, sem a hasznos teher visszaszerzéséről nem kaptak megfelelő tájékoztatást, és komolyan vesznek minden, a határaikon átnyúló illetéktelen tevékenységet. „Ha ilyen határsértés történik, alapvető fontosságú, hogy a felelősök a megfelelő csatornákon keresztül azonnal értesítsék az illetékes norvég hatóságokat” – közölte a norvég külügyminisztérium.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!