Két gyerek volt az utolsó két magyar, akinek el kellett hagynia Szudánt

2023. április 26. – 21:52

Két gyerek volt az utolsó két magyar, akinek el kellett hagynia Szudánt
Fotó: Rapid Support Forces (RSF) / AFP Fotó: Rapid Support Forces (RSF) / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebookon jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy lezárult a magyar állampolgárok evakuálása Szudánból, sikerült az utolsó két magyart, két gyereket is biztonságba, Dzsibutiba szállítani.

A dzsibuti tiszteletbeli konzul most kiállítja a magyar állampolgároknak a hazatérést lehetővé tévő ideiglenes okmányokat, és „megszervezzük a hazaútjukat is”, mondta Szijjártó.

A külügyminiszter emlékeztetett: az elmúlt napokban összesen 29 magyar állampolgárt kellett evakuálni Szudánból. Ezt több nemzetközi partnerrel, köztük az ENSZ-szel és más országokkal együttműködve tette Magyarország, a műveletben „bevetették a Magyar Honvédséget is”.

A konzulok és a munkatársak az egyiptomi és az etióp határnál várták az evakuált magyar állampolgárokat – fűzte hozzá Szijjártó Péter, aki köszönetet mondott a műveletben részt vevőknek, hangsúlyozva, hogy minden magyar állampolgárt épségben és egészségben ki tudtak menekíteni Szudánból.

Szudánban április közepén robbantak ki súlyos összetűzések a hadsereg és a paramilitáris erők között. Az összecsapásokban több civil is meghalt. A kontinens északkeleti részén fekvő, közel 47 milliós országban 2019-ben üldözték el a három évtizeden keresztül uralkodó diktátort, a politikai helyzet azonban az elmúlt négy évben nem lett stabilabb. Hónapok óta izzott a feszültség a hadsereg és az RSF között, az ország demokratizálódása érdekében ugyanis a paramilitáris egységeket integrálták volna a nemzeti hadseregbe. A polgárháborús helyzetről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!