Élő adásban lett rosszul Erdoğan török elnök, lemondta a szerdai kampányrendezvényeit

2023. április 26. – 13:32

Másolás

Vágólapra másolva

Recep Tayyip Erdoğan török elnök egészségügyi okokra hivatkozva lemondta a szerdára tervezett kampányrendezvényeit – írja a Reuters.

A 69 éves török vezető kedd este élő interjút adott a török televízióban, amikor a műsor egy időre megszakadt, mert Erdoğan hirtelen rosszul lett. A török elnök 20 perccel később visszatért a képernyőre, bocsánatot kért a nézőktől, és azt mondta: sűrű kampányprogramot folytat, és gyomor-bél hurut gyötri. Hozzátette, hogy időről-időre előfordul ilyen helyzet, és már az interjú előtt is megfordult a fejében, hogy lemondja a beszélgetést, de az esetleges félreértések végett mégis vállalta – írja az MTI.

Szerdán Erdoğan arról tweetelt, hogy orvosai tanácsára otthon fog pihenni. Az eredeti tervek szerint három városban is nagygyűlést tartott volna, ám így az alelnöke, Fuat Oktay fogja őt helyettesíteni a rendezvényeken. Hozzátette, reméli, hogy csütörtöktől már folytathatja a kampányolást.

Május 14-én az elmúlt húsz év legkiélezettebb elnök- és parlamenti választását tartják Törökországban. A 2003 óta hatalmon lévő Erdoğan legfőbb kihívója a 74 éves Kemal Kılıçdaroğlu, akit hat ellenzéki párt is támogat.

Az aktuális felmérések szerint Kılıçdaroğlu támogatottsága valamivel magasabb, mint Erdoğané. A kurd szavazatok, amelyek az ország 85 milliós lakosságának egyötödét teszik ki, valószínűleg döntő szerepet játszanak majd a választáson. Bár a legfőbb kurdbarát párt, a Népek Demokratikus Pártja (HDP) hivatalosan nem támogatja Kılıçdaroğlut, de nem állítottak elnökjeltöltet, ami Kılıçdaroğlu esélyeit javítja – írja a Politico.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!