Súlyos veszélyre figyelmeztetnek: nem tudnak bejutni egy szudáni laborba, hogy biztonságba helyezzék a kanyaróvírust és a kolerabaktériumot

2023. április 25. – 14:30

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos biológiai veszélyre figyelmeztetett kedden a WHO a harcok sújtotta Szudánban, miután a szemben álló felek egyike ellenőrzése alá vett egy laboratóriumot, ahol a többi között kanyaróvírust és kolerabaktériumot is tárolnak.

A WHO szudáni irodájának vezetője, a jelenleg az afrikai országban tartózkodó Nima Szaíd Abíd azt közölte, a technikusok nem tudnak bejutni a közegészségügyi intézet laboratóriumába, hogy biztonságba helyezzék a veszélyes anyagokat. Abíd nem közölte, melyik oldal ellenőrzi jelenleg a létesítményt.

Mindeközben Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyek koordinációjáért felelős hivatalának (OCHA) szóvivője arról tájékoztatott, hogy a harcok által sújtott térségekben csökkentik aktivitásukat. Az összecsapások kezdete óta legalább öt segélymunkást öltek meg, és emiatt az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM), valamint a világszervezet Világélelmezési Programja (WFP) már felfüggesztette az országban zajló programjait.

Szudánban április 15. óta folynak harcok az országot a 2021. évi katonai hatalomátvételt ténylegesen vezető Abdel-Fattáh Burháni tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, Mohamed Hamdan Daglo tábornok irányítása alatt álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között. A harcokban a WHO adatai szerint eddig csaknem 460-an vesztették életüket, a hirtelen kirobbanó konfliktus miatt pedig több ezer külföldi rekedt az országban.

Kedd hajnalban 72 órás átmeneti tűzszünet lépett életbe a polgárháborús Szudánban, miután a szemben álló felek 48 órán keresztül tárgyaltak. A kontinens északkeleti részén fekvő, közel 47 milliós országban 2019-ben üldözték el a három évtizeden keresztül uralkodó diktátort, a politikai helyzet azonban az elmúlt négy évben nem lett stabilabb. Hónapok óta izzott a feszültség a hadsereg és az RSF között, az ország demokratizálódása érdekében ugyanis a paramilitáris egységeket integrálták volna a nemzeti hadseregbe. A polgárháborús helyzetről itt írtunk bővebben.

Szijjártó: Újabb 8 magyar állampolgárt menthetnek ki

Szombaton 14 magyar állampolgárt sikerült kimenteni a polgárháború sújtotta Szudánból, másnap újabb 15 magyar jelentkezett segítségért. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden azt mondta, hogy rövidesen biztonságba kerül nyolc újabb magyar állampolgár Szudánból, az érintettek mind jól vannak, folyamatos velük a kapcsolat.

A miniszter szerint kollégái személyes kapcsolatban vannak azokkal a magyarokkal, akik már Etiópiába vagy Dzsibutiba jutottak, és jelenleg a papírmunkát végzik a hazatérés érdekében. Majd hozzátette, hogy már mindössze két magyar állampolgár van a szudáni fővárosban, Kartúmban, ahol a harcok zajlottak. „A többiek összesen nyolcan már nagyon közel állnak ahhoz, hogy a megbeszélt biztonságos pontokon találkozzanak a nagykövetségek, illetve a térségbeli konzulátusok odadelegált kollégáival”.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!