Az amerikai Legfelsőbb Bíróság fenntartotta a legnépszerűbb abortusztabletta hozzáférhetőségét

2023. április 22. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága pénteki döntése értelmében átmenetileg fenntartotta annak az abortusztablettának a hozzáférhetőségét, amit egy texasi bíró április elején korlátozott volna – írja a CNN. A döntéssel befagyasztotta az alacsonyabb szintű bírósági döntéseket (így a texasit is), amelyek korlátozták a használatát, amíg a fellebbezések lezajlanak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, április elején újra fellángolt az Egyesült Államokban az abortusz betiltása körüli diskurzus, miután egy texasi bíró, Matthew Kacsmaryk úgy döntött, hogy blokkolja az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) jóváhagyását egy abortusztabletta esetében.

Az ügy a legfontosabb abortusszal kapcsolatos vita, amely a Legfelsőbb Bíróság elé került azóta, hogy tavaly megsemmisítették a Roe v. Wade ítéletet, ami után országszerte több konzervatív állam az abortusz betiltása vagy szigorú korlátozása érdekében hozott törvényeket.

Az Egyesült Államokban minden második terhesség megszakítás esetében mifeprisztont használnak. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) 2000-ben adott ki engedélyt a készítményre. A texasi bírósághoz forduló abortuszellenes orvosokból álló csoport azonban azzal vádolta meg az FDA-t, hogy nem vették kellőképpen figyelembe a mifepriszton kockázatait, és a hivatal visszaélt a hatáskörével, amikor több mint két évtizeddel ezelőtt jóváhagyta azt.

Kacsmaryk döntése ellen az igazságügyi minisztérium és a mifepriszton gyártója is fellebbezést nyújtott be. A Legfelsőbb Bíróság döntésével elfogadta a beavatkozási kérelmet. Az ügy viszont nem zárult le, a döntés értelmében

a gyógyszer elérhetőségére vonatkozó könnyítések addig (várhatóan még hónapokig) maradnak életben, amíg a készítmény biztonságára vonatkozó bírósági eljárás zajlik.

Az FDA jelenlegi szabályozása tehát továbbra is érvényben marad, tehát azokban az államokban ahol a gyógyszeres terhesség-megszakítás legális, a mifepriszton elérhető lesz a következő hetekben is, amíg döntés születik a texasi bírói döntés fenntartásáról vagy elutasításáról. Jogászok szerint azonban jó esély van arra, hogy a fellebbezés sikeres is lehet.

A fellebbezés ügyében egy három bíróból álló testület hozhat majd döntést, május 17-én tartanak meghallgatásokat, ezután hoz majd ítéletet.

A Legfelsőbb Bíróság pénteki határozatán nem szerepeltek a testület tagjainak aláírásai, de két konzervatív tagja, Clarence Thomas és Samuel Alito még aznap jelezte, hogy ellenezték a döntést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!