Újra fellángolhat az amerikai abortuszvita: Texasban tiltanának, Washingtonban elérhetőbbé tennének egy abortusztablettát

2023. április 8. – 09:44

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken újra fellángolt az Egyesült Államokban az abortusz betiltása körüli diskurzus, miután egy texasi bíró úgy döntött, hogy blokkolja az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) jóváhagyását egy abortusztabletta esetében.

A Donald Trump által kinevezett Matthew Kacsmaryk bíró döntése alapján felfüggeszthetik az FDA jóváhagyását a mifeprisztonra. A döntés egy abortuszellenes orvosokból álló csoport keresetére válaszul született. Ők azzal vádolták az FDA-t, hogy nem vették kellőképpen figyelembe a mifepriszton kockázatait, és a hivatal visszaélt a hatáskörével, amikor több mint két évtizeddel ezelőtt jóváhagyta azt.

Az egy hét múlva hatályba lépő végzés értelmében a tablettát kivonhatják a piacról, függetlenül attól, hogy az adott állam törvényei védik-e az abortuszjogokat. A készítmény forgalomból való kivonása azért is lényeges döntés, mert az Egyesült Államokban minden második terhesség megszakítás esetében mifeprisztont használnak.

Jack Resneck Jr., az Amerikai Orvosi Kamara elnöke nyilatkozatában azt mondta, hogy Kacsmaryk döntése „szembemegy a tudománnyal és a bizonyítékokkal, és felfüggeszti a hozzáférést egy biztonságos és hatékony gyógyszerhez”.

Csakhogy a texasi döntéssel egy időben dőlt el egy másik per is, pont ellentétes eredménnyel, ami csak bonyolítja a jogi kérdést.

Az ügyben demokrata vezetésű államok pereltek Washingtonban az abortusztablettákhoz való hozzáférés megkönnyítésének érdekében. A Barack Obama által kinevezett bíró nem engedélyezte az elérhetőbbé tételt, de elrendelte, hogy a szövetségi kormány tartsa piacon a gyógyszert abban a 17 államban és Columbia körzetben, amely a pert indította – írja a CNN.

Mindkét ügy az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának tavalyi döntése, a Roe v. Wade ítélet visszavonása miatt indulhatott el, de mindkét per a közigazgatási jog alá tartozik. A bíróság azt vizsgálta, hogy az FDA hogyan szabályozza a mifepriszton használatát, a kérdés tehát alapvetően nem arról szólt, hogy az állampolgárnak van-e joga az abortuszra. Ugyanakkor a texasi ítéletben benne volt az a gondolat, hogy az embrióknak lehetnek egyéni jogaik, amelyeket a bíróságok figyelembe vehetnek döntéseik során.

Az igazságügyi minisztérium és a mifepriszton gyártója is fellebbezést nyújtott be a texasi döntés ellen. A CNN-nek nyilatkozó jogászok szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy végül a texasi döntést hagynák jóvá, szerintük a fellebbezés sikeres is lehet. Arról még nincs hír, hogy a washingtoni döntést megfellebbeznék-e az abortuszellenes csoportok.

Bár a két per végeredményei látszólag szembemennek egymással, nem biztos, hogy jogilag is ellentmondásosak – mondta el a texasi abortuszellenes csoport ügyvédje a CNN-nek. De ha kiderül, hogy a két döntés konfliktusban áll egymással, akkor bizonyos, hogy a kérdésben végül a legfelsőbb bíróság fog dönteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!