A szlovák exkormányfő Dél-Szlovákiára támadó magyarokról fantáziál, ha az orosz–ukrán háborúról kérdezik

2023. április 21. – 19:36

Másolás

Vágólapra másolva

Igor Matovič, Szlovákia korábbi kormányfője, jelenleg a legerősebb kormánypárt, az OĽaNO elnöke kampánykörúton van, folyamatosan látogatja a járási székhelyeket. A közönségtalálkozóin rendre előkerül az orosz–ukrán háború kérdése is, Matovič pedig előszeretettel fordítja le a konfliktust magyar–szlovák szembenállására, jó nagy túlzásokkal, írta a Parameter.sk.

A szlovákiai lap azt írta, az exkormányfő már többször osztotta a magyarokra a brutális népirtó oroszok szerepét. Ezen a héten a Zsolna megyéhez tartozó Čadcán, valamint a besztercebányai régióban található Žarnovicán járt a pártelnök, és mindkét helyszínen felmerült Putyin háborújának a témája.

Čadcán a beszélgetés egyik nézője azt firtatta, miért gondolja Matovič azt, hogy ukrajnai fegyverszállítással véget érhet a háború, hiszen Oroszország egyszerűen nem veszítheti el ezt a konfliktust.

„Most akkor képzeljük el hogy a magyarok azt mondanák, hogy elveszik a mi Dél-Szlovákiánkat. Ön vagy bárki más, aki hazafinak érzi magát, nem kérnénk meg a lengyeleket, hogy adjanak fegyvereket? Vagy a cseheket, hogy védekezni tudjunk? Hogy a határok mögé szorítsuk a magyarokat, mert ez a mi hazánk? Ilyen helyzetben vannak az ukránok is, ha tetszik, ha nem. Az oroszok azt veszik most el, ami nem az övék... és ha a magyarok ugyanígy elvennék az ország déli részét, védekeznénk” – vezetett elő légből kapott történetet Matovič.

A másik helyszínen is hasonló kérdést tett fel az egyik fórumára látogatónak, aki előtte azt feszegette, hogy sok náci van Ukrajnában, és fel kéne lépni ellenük. Matovič arról beszélt, hogy korábban Oroszország is szavatolta Ukrajna területi függetlenségét, de az semmit sem ért. Itt jutottak újra eszébe a magyarok.

„Hogyan viselkednél – és egyáltalán nem mondom, hogy ilyen fenyegetne, ahogy azt Rastislav Káčer mondja – de mégis, mit tennél, ha egy reggel bekapcsolnád a híreket, és azt hallanád, hogy Magyarország rárontott Dél-Szlovákiára? Fegyvert ragadnál, hogy megvédd az országot? Vagy azt mondanád, hogy vigyék csak, hiszen ott úgyis magyarul beszélnek?”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!