Hernádi Zsolt kilenc év után a horvát RTL-en: Nem történt semmilyen megvesztegetés a Mol-INA-ügyben

2023. április 21. – 21:18

Másolás

Vágólapra másolva

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója az RTL horvát kereskedelmi televíziónak adott exkluzív interjújában pénteken este megismételte, hogy semmilyen bűncselekményt nem követett el Mol-INA ügyben.

“A nemzetközi választott bíróságok – beleértve a Horvátország által delegált bírókat is – egyhangú döntéssel mondták azt, hogy itt nem történt semmilyen megvesztegetés” – mondta Hernádi, aki kilenc év után adott újra interjút a horvát RTL-nek.

A horvát alkotmánybíróság legutóbbi döntéséről, amelyben elutasították alkotmányjogi panaszát, elmondta: maga is a sajtóból értesült róla, de ezt a tényt a horvátországi jogi eljárások elmúlt 12 éves menetének tükrében nem tartja meglepőnek.

"Ezzel együtt ez csak annak a folytatása, ami eddig is történt ebben az egész ügyben. Mindez nemcsak nekem érthetetlen, hanem igazából mindenkinek, aki nemzetközi szinten foglalkozott ezzel" – mondta.

Horvátországban először 2013-ban emeltek vádat Hernádi Zsolt ellen, az ügyészség szerint a Mol elnöke 2008 és 2009 között tízmillió euróval vesztegette meg Ivo Sanader egykori horvát kormányfőt, hogy megszerezhesse az INA-t, a horvát olajipari társaságot. Ezeket a vádakat a Mol és Hernádi is visszautasította már korábban is.

Az ellene zajló eljárásokkal, és a Horvátország által kiadott nemzetközi elfogatóparanccsal kapcsolatban Hernádi Zsolt hangsúlyozta: "méltatlan, hogy ez megtörténhetett", tekintettel arra, hogy hitelt érdemlő bizonyítékokat az eljárás semmilyen szakaszában nem mutattak be. "

Utalt arra is, hogy a nemzetközi választottbíróságok nemcsak a horvátországi vádakat és eljárást, hanem az ügy horvát koronatanúját, Robert Jezicet is minősítették. Az elnök-vezérigazgató szerint "nincs olyan bíróság, amelyik Robert Jezicet megbízható tanúnak tudja minősíteni. Ennek alapján viszont, hogyha nem megbízható tanú, mindaz, amit elmondott, az abban a formában nem igazolható".

Hernádi Zsolt az interjúban kitért arra is, hogy a Mol 2009-ben a csőd széléről mentette meg a horvát energiavállalatot. "Amely mára egy kiválóan működő vállalat, amelyre mindannyiunknak büszkének kellene lenni. Ha nem vesszük át az INA irányítását, akkor az INA-t felszámolják és darabokra szedik" – mondta.

Hernádi nem érzékel ellentéteket az INA és a Mol viszonyában, és továbbra sem szeretnék eladni az INA-t, amelyet szerinte hatékonyabbá is tettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!