A kárpátaljai Nagyszőlősön élt az a katona, akit orosz fogságban fejeztek le

2023. április 20. – 17:16

A kárpátaljai Nagyszőlősön élt az a katona, akit orosz fogságban fejeztek le
Szerhij Pataki – Fotó: Szerhij Pataki / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A kárpátaljai Nagyszőlősről származott az a férfi, akit orosz katonák fejeztek le Bahmutban. Szerhij Pataki (ukrán átírással Potoki) feleségével, hatéves kislányával és másfél éves fiával élt a negyedrészt magyarok lakta, 25 ezres városban. Ukrán kormányzati forrásból is úgy tudni, hogy valóban ő volt az áldozat.

„Elvették a telefonját, és felvették rá, amit tettek vele, hogy mindenki lássa” – mondta a nagyszőlősi önkormányzat képviselője a Telexnek. Vicseszlav Kusz elmondása szerint Pataki a piacon dolgozott, zöldségeket, gyümölcsöket árult. A mozgósításra vonult be.

Az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború jelenleg legforróbb pontján, Bahmutnál szolgált, amelyet július óta ostromolnak az orosz erők, házról házra haladva. A békeidőben még 70 ezres településen még most is négyezer civil él, amelyet egyre inkább az I. világháborús verduni vérszivattyúhoz hasonlítanak a szakértők a felek súlyos katonai veszteségei miatt.

Pataki még márciusban halt meg, halálának tényét további konkrétumok nélkül közölték is, de a kivégzését mutató, azóta törölt felvétel először április 11-én jelent meg a Twitteren. Másnap az ukrán hadsereg is megerősítette, hogy orosz fogságba esett katonájuk volt az áldozat, akit akkor nem neveztek meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!