Vadmacskákra vadászhattak volna gyermekek egy versenyen Új-Zélandon, de lefújták

2023. április 19. – 19:46

Másolás

Vágólapra másolva

Macskavadász-versenyt szerveztek volna Új-Zélandon, azonban a kihirdetés után nem sokkal törölték azt a közfelháborodás miatt, írja a BBC.

Egy évente megrendezett adománygyűjtő vadászrendezvény hirdetett ugyanis új kategóriát 14 év alattiak számára, a fiatalokat pedig ugyan nem közvetlenül, de mégis arra buzdították, hogy a kitűzött 250 új-zélandi dolláros nyereményért öljenek meg minél több vadmacskát.

Az április közepén indítani tervezett verseny ugyan eredetileg június végéig tartott volna, végül mégis lefújták az állatvédelmi szervezetek tiltakozása miatt. Az új-zélandi Állatkínzás Elleni Társaság egyik tagja úgy érvelt a betiltás mellett, hogy a gyerekek a felnőttekkel ellentétben nem tudnának különbséget tenni „egy vadmacska, egy kóbor macska és egy ijedt házimacska között”.

„A gyermekeinket az állatokkal szembeni empátiára kellene tanítani, nem pedig eszközöket adni a kezükbe, hogy megölhessék őket”

– mondta a Safe állatvédő szervezet egy helyi médiumnak.

A Déli-szigeten fekvő Észak-Canterburyben évente rendezett versenyen több száz gyermek szokott részt venni vaddisznó-, szarvas- és nyúlvadászaton. A szervezők csalódottak amiatt, hogy az „aljas és vádoló” emailek miatt le kell mondaniuk a vadmacska-vadászatot. „Elnézést kérünk azoktól, akik érdeklődtek volna egy olyan esemény iránt, ami az őshonos madaraink és más veszélyeztetett fajok védelméről szólt volna” – írták a szervezők Facebookon.

A vadmacskákat egyébként Új-Zélandon invazívnak, és az ország faunáját veszélyeztető állatoknak tartják. A szigetországban 1,2 millió házimacska és több mint kétszer ennyi vadmacska él, és heves társadalmi vita van arról, mit kezdjenek velük a természetvédők. A Királyi Erdő- és Madárvédő Egyesület szerint a vadmacskák évente közel 1,1 millió őshonos madár pusztulásáért felelősek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!