Luxemburgi kormányfő: Senki nem lesz attól meleg, mert tévét néz vagy zenét hallgat

2023. április 19. – 21:18

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha valaki itt ebben a teremben azt hiszi, hogy attól bárki is homoszexuális lesz, hogy tévét néz vagy zenét hallgat (…), akkor az egyáltalán nem ért semmit”

– mondta szerda délután az Európai Parlamentben Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök. A strasbourgi plenáris ülésen vitát tartottak a magyarországi, melegellenessé formált „gyermekvédelmi” törvényről, a vitán pedig részt vett a nyíltan meleg luxemburgi kormányfő is.

A luxemburgi RTL beszámolója szerint Bettel elítélte a melegellenes jogszabályozást, és tiszteletet követelt a magyarországi LMBTQ-közösség felé.

„Egy meleg férfi számára a legnehezebb önmagát elfogadni. Nem sajnálatot, nem szolidaritást, és nem együttérzést kérünk, hanem egyszerűen tiszteletet”

– fogalmazott a kormányfő. Szerinte rengeteg fiatal van, aki „azért követ el öngyilkosságot, mert nem vállalhatja fel a saját homoszexualitását”. „Számomra ellentétben áll mindazon értékekkel, amiket az Európai Unió képvisel a nyitottság és a tolerancia jegyében, az, ha stigmatizálják ezt a közösséget, és azt mondják nekik, hogy ez az oktatás, a kultúra vagy a szórakoztatóipar hibája.”

„Szégyellem magam, hogy vannak itt kollégák, akik a kisebbségekre mutogatva akarnak szavazatokat szerezni maguknak. Egyszer már bejártuk ezt az utat a történelemben”

– mondta Xavier Bettel. Az Európai Bizottság nemrég 15 tagállam támogatásával eljárást is indított Magyarországgal szemben a melegellenes törvény miatt, szerintük ugyanis a jogszabály sérti az Európai Unióról szóló Szerződés második cikkelyét – amely az emberi jogok tiszteletéről és a diszkrimináció tilalmáról szól –, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartáját is.

A kormányfő felszólalására reagált helyben Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője is, írja az Euronews: Deutsch szerint Magyarország különös tisztelettel viszonyul Luxemburghoz, és egyetért vele abban, hogy küzdeni kell a megbélyegzés ellen. Azonban szerinte nem szabad megbélyegezni az „eltérő politikai véleménnyel” rendelkezőket sem, majd kijelentette, hogy „valótlanság a magyar gyermekvédelmi törvényt homofób törvénynek minősíteni”.

„A magyar gyermekvédelmi törvény egyetlenegy dologról szól: hogyan lehet megvédeni a szülők gyermekek nevelésére vonatkozó elidegeníthetetlen jogát”

– fogalmazott a politikus.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!