Higannyal mérgezett delfinhúst tiltanának be aktivisták Japánban

2023. április 18. – 05:56

Másolás

Vágólapra másolva

Tengeri természetvédelemmel foglalkozó aktivisták a delfinhús visszahívását kezdeményezik Japánban, miután egy minta kimutatta egy feldolgozott delfin esetében, hogy megengedettnél százszor több higanyt tartalmaz a húsa, írja a Guardian. Az ausztrál Action for Dolphins (AFD) civil szervezet szerint a delfinhús fogyasztása komoly egészségügyi veszélyt jelent a fogyasztókra.

A mintát a Risso márkájú delfinbelsőségeket tartalmazó termékben találták, és 97,5-ször nagyobb koncentrációban tartalmazott higanyt a kormányzati előírásokhoz képest. Egy másik ugyanilyen terméknél a megengedettnél 80-szor magasabb higanytartalmat állapítottak meg.

A teszthez a Yahoo! japán webshopjáról rendelték meg a termékeket, és azokat ellenőrizték különböző laborokban még tavaly októberben. Az AFD képviselője szerint azt szeretnék, ha lekerülnének a delfinhúst tartalmazó termékek a japán boltok polcairól, az éttermekből és az online boltokból is. A szervezet szerint egy évtizedre visszamenőleg találtak hasonló problémákat a japán Yahoo-n, ahol bármiféle tájékoztatás nélkül vásárolhatnak az emberek potenciálisan mérgező, higanyt tartalmazó delfin- és bálnahúst, köztük terhes nők is.

Az AFD problémásnak tartja, hogy a japán kormány annak ellenére nem vesz tudomást a problémáról, hogy a saját egészségügyi előírásaikat sértik a magas koncentrációban higanyt tartalmazó termékek forgalmazása. A japán Yahoo! mindössze azzal védekezett, hogy náluk kizárólag bálnahúst tartalmazó termékeket lehet vásárolni. Ez annyiban igaz csak, hogy az említett termék a pilóta bálna, vagyis a Calderon-delfin vagy gömbölyűfejű-delfin húsából készül. A pilóta bálna biológiailag a cetek családjába sorolható, azon belül is a delfinekébe.

A Yahoo az egyetlen nagy online lánc, akik még árulnak delfin- és bálnahúst, a Rakuten például már 2014-ben felhagyott ezzel, amikor a nemzetközi bíróság az éves bálnavadászat felfüggesztését rendelte el Japán déli részén. Az AFD már 2021-ben feljelentést tett a mérgezett delfinhús forgalmazása miatt, de a japán hatóság nem volt hajlandó kivizsgálni az esetet. A magas higanytartalmú húsok fogyasztása magas vérnyomáshoz, érelmeszesedéshez és Parkinson-kór kialakulásához vezethet a felnőtteknél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!