Az USA hétmillió dolláros vérdíjat tűzött ki a Hezbollah egyik vezetőjére

2023. április 18. – 21:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok hétmillió dolláros (2,3 milliárd forintos) vérdíjat tűzött ki a libanoni Hezbollah radikális síita mozgalom egyik vezetőjére a bejrúti amerikai nagykövetség ellen negyven éve elkövetett merénylettel összefüggésben – közölte kedden a washingtoni külügyminisztérium. A pénzt Ibrahim Akil elfogásához, illetve elítéléséhez vezető információkért fizetik ki – írja az MTI.

Az 1983 áprilisában elkövetett terrortámadásban 63 ember halt meg az Egyesült Államok bejrúti nagykövetségén. Ugyanazon év októberében 241-en haltak meg az amerikai tengerészgyalogosok libanoni kaszárnyája ellen elkövetett merényletben. Mindkét támadást az Iszlám Dzsihád, a Hezbollah terrorsejtje vállalta magára, amelyet akkoriban Ibrahim Akil vezetett.

Az Iránnal szoros kapcsolatokat ápoló Hezbollah 1997 óta szerepel az Egyesült Államok külföldi terrorszervezeteket felsoroló listáján. Az amerikai külügyminisztérium szerint Akil az 1980-as években amerikai és német állampolgárok túszul ejtéséért is felelős volt.

Vádat emeltek a Hezbollahot finanszírozó gyémántkereskedő ellen

Kedden az amerikai szövetségi ügyészség távollétében vádat emelt a 2019 óta szankciós listán lévő Nazim Ahmad libanoni üzletemberrel és műgyűjtővel szemben a Hezbollah pénzügyi támogatása miatt.

A gyanú szerint Ahmad a büntetőintézkedések kikerülésével 440 millió dollár értékben exportált gyémántokat és műtárgyakat. A 2019-es szankció célja az volt, hogy Ahmadot és 11 hozzá köthető vállalkozást elvágjanak az amerikai pénzügyi rendszertől, azonban az amerikai vádhatóság szerint a férfi három családtagja és öt másik társa révén továbbra is kereskedett gyémántokkal és műalkotásokkal. Egyik feltételezett társát, Sundar Nagarajant kedden fogták el Nagy-Britanniában, Ahmad azonban továbbra is szökésben van.

Nagy-Britanniában kedden befagyasztották a terrorizmus támogatásával vádolt Ahmad ott lévő vagyonát, és megtiltották, hogy bárki üzleteljen vele vagy bármely, általa ellenőrzött céggel. Hatalmas műgyűjteménye van Nagy-Britanniában, számos művésszel, galériával és aukciósházzal tart kapcsolatot, és több gyémántkereskedelmi céget is birtokol. Ahmadra tízmillió dolláros (3,3 milliárd forintos) vérdíjat tűztek ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!