Meghalt a Magyarországról utolsóként távozó szovjet katona

2023. április 13. – 17:58

Meghalt a Magyarországról utolsóként távozó szovjet katona
Annus Antal altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára búcsúzkodik Viktor Silov altábornagytól Fotó: Kleb Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdáról csütörtökre virradó éjjel, 81 éves korában ungvári otthonában meghalt Viktor Jehorovics Silov altábornagy, aki 1991. június 19-én a hazánkat 46 éven át megszállás alatt tartó szovjet csapatok utolsó tagjaként távozott Magyarországról.

értesült az Rtl.hu. A csatornát tájékoztató ungvári helytörténész, Meskó János tájékoztatása szerint a nyugdíjas tisztet április 14-én, az ortodox nagypénteken helyezik végső nyugalomra Ungváron.

Silov egy 12 gyerekes, a második világháború kitörése után az Urál déli részéhez, Cseljabinszkbe áttelepített ukrán parasztcsalád legfiatalabb tagja volt. Katonai tanulmányait követően Csehszlovákiában, Kazahsztánban (ami akkor még szovjet tagköztársaság volt) és Mongóliában szolgált. 1988-ban nevezték ki a Magyarországon akkor már évtizedek óta ideiglenesen állomásozó Déli Hadseregcsoport parancsnokhelyettesévé, majd két év múlva, 1990 decemberében parancsnokává. A Magyar Nemzetnek 2011-ben azt nyilatkozta, hogy jó viszonyt ápolt az oroszul kiválóan beszélő Antall József miniszterelnökkel.

A két ország között még 1990 márciusában kötött megállapodás eredményeképp végrehajtott csapatkivonás zárójeleneteként 1991. június 19-én 14 óra 50 perckor Silov a záhonyi határátkelőnél előbb elbúcsúzott Annus Antal altábornagytól, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárától, gyalog átsétált a határ szovjet oldalára, majd már civilben, diplomata-útlevéllel, egy Volgában ülve hajtott át a Záhony és Csap közti Tisza-hídon. Levetett egyenruháját később a Terror Háza Múzeumnak adományozta.

Silov katonai karrierje nem ért véget a magyarországi kivonulással; a Moldovában állomásozó békefenntartó erők parancsnokává nevezték ki, a Dnyeszter-melléki harcokban lábsérülést szenvedett és két napra fogságba is került. Végül 1992-ben, 52 évesen vonult nyugállományba.

Felesége és fia már nem él, unokája, az utolsó Silov a keleti fronton harcol a megszálló oroszok ellen, a tiszttel jó viszonyt ápoló Meskó elmondása szerint

fel sem merült benne hogy kimentse a hadkötelezettség alól, mert mit szólt volna a több tízezer ukrán anya és apa, akiknek a fiai most a háborúban vannak.

Két évvel ezelőtt, a szovjet kivonulás 30. évfordulójára dokumentumfilmet, interjúkat készítettek Silovval, de Magyarországon a köztudatból alapvetően már rég kikopott a neve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!