Molotov-koktélokkal támadtak meg egy rendőrautót maszkos északír szeparatisták Derryben

2023. április 10. – 21:34

Másolás

Vágólapra másolva

Molotov-koktélokkal dobáltak meg egy rendőrautót északír szeparatisták Derryben – írja a Guardian. A városban az 1916-os ír felkelésről emlékeztek meg a köztársaságpártiak, akik közül néhányan megtámadták a rendőrautót. A jármű kiégett, de senki nem sérült meg.

Észak-Írországban most ünneplik az 1998-as nagypénteki egyezmény 25 éves évfordulóját. Ebben egyezett ki a londoni brit kormány az ír kormánnyal és az északír szeparatistákkal egy több évtizedes, terrortámadásokkal terhelt konfliktus lezárásáról. (A konfliktus háttere, hogy az északírek egyik fele Írországhoz szeretne tartozni, másik fele pedig az Egyesült Királysághoz).

Az évforduló alkalmából Joe Biden amerikai elnök is Észak-Írországba látogat. A rendőrautó megtámadását a britpárti és az írpárti politikusok is elítélték. A brexit miatt az utóbbi években ismét kérdésessé vált Észak-Írország sorsa, mivel a nagypénteki egyezmény értelmében azt fizikai határral nem lehet elválasztani Írországtól. Emiatt viszont gyakorlatilag Nagy-Britannia többi részétől kell elválasztani az országrészt, ami nem elfogadható az ott élő britpártiaknak. Erről legutóbb itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!