Háromezer fölé nőtt az indiai tigrisek száma

2023. április 9. – 21:49

Másolás

Vágólapra másolva

Ötven évvel az indiai tigrisek megmentésére irányuló konzervációs program kezdete után háromezer fölé nőtt a tigrisek száma az országban. A programnak viszont megvan az árnyoldala is, az indiai bennszülöttek szerint ugyanis rendszeresen üldözik el őket az élőhelyükről, hogy újabb rezervátumokat hozhassanak létre – írja az Al Jazeera.

Narendra Modi indiai miniszterelnök Maiszúrban jelentette be, hogy a négy évvel ezelőtti 2967-ről 3167-re nőtt a vadon élő tigrisek száma. Emellett azt is közölte, hogy megalapítják a Nemzetközi Nagymacska-szövetséget, amely a tigrisek mellett az oroszlánok, a leopárduk, a hópárducok, a pumák, a jaguárok és a gepárdok védelmére fókuszál majd.

A vadon élő állatok védelmének ugyanakkor nem mindenki örülhet felhőtlenül. Az indiai bennszülöttek, akiknek az élettere egyébként is szűkül a klímaváltozás miatt, többször számoltak már be arról, hogy a rezervátumok létrehozatala az ő elüldözésükkel jár. A törzsi ügyekért felelős minisztérium többször leszögezte, hogy dolgozik a bennszülöttek érdekeinek érvényesítésén, és 2006 óta törvény és létezik az erdőkben élő közösségek jogainak védelmére,

a több mint 100 millió bennszülöttnek mindössze egy százaléka jutott földhöz a védett erdőkben.

Egyes szakértők szerint ráadásul az érinthetetlen rezervátumok koncepciója részben a bennszülöttek elleni előítéletek miatt született meg. A két érdeket egyébként nem lenne lehetetlen összehozni, vannak ugyanis példák a kormánnyal közösen dolgozó erdei közösségek által felügyelt rezervátumokra, ahol a tigrisek száma is nő, és az emberek is békében élhetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!