Ferenc pápa kerekesszékben érkezett a vigíliára, ahol a háború jeges leheletéről beszélt

2023. április 8. – 23:21

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a szokatlanul hideg miatt a betegség után lábadozó Ferenc pápa kihagyta a nagypénteki keresztutat a Colosseumnál, szombaton már ő vezette a Szent Péter-bazilikában az esti vigíliát.

A szombati szertartáson a pápa a húsvéti gyertya hagyományos meggyújtása után jelent meg kerekesszékben a bazilikában, hogy vezesse a szentmisét, amely során nyolc, katolikus hitre áttért felnőttet is megkeresztelt. Ők Albániából, az Egyesült Államokból, Nigériából, Olaszországból és Venezuelából érkeztek.

Mintegy nyolcezer hívő előtt elmondott szentbeszédében a pápa a napjainkban sokak által érzett keserűségről, döbbenetről és kiábrándultságról beszélt.

„Lehetséges, hogy elhagyatottnak, csüggedtnek érezzük magunkat a gonosz hatalma, a kapcsolatokat széttépő konfliktusok, a számító és közönyös magatartás láttán, amely elhatalmasodni látszik a társadalomban, a korrupció rákfenéje, az igazságtalanság terjedése és a háború jeges lehelete előtt” – mondta.

Ferenc pápa a háborúk befejezésére szólított fel, Ukrajnára és népére – amely ellen tavaly orosz invázió indult – ismét mint mártírokra utalt.

A pápa hangsúlyozta: még ha úgy is érezzük, hogy kiszáradt a remény forrása, nagyon fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a vereség érzése kővé dermesszen bennünket, keresnünk kell a belső feltámadást Isten segítségével.

Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren pontifikál szentmisét, és a bazilika erkélyéről elmondja hagyományos Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) áldását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!