Ukrajna szerint a kiszivárgott amerikai és NATO-dokumentumok kitalációkat tartalmaznak

2023. április 7. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy arról korábban beszámoltunk, titkos és szigorúan titkos minősítésű hírszerzési dokumentumok szivároghattak ki, és keringenek a közösségi médiában. Az akták az USA és a NATO arra vonatkozó terveit részletezik, hogy hogyan készítenék fel Ukrajnát egy Oroszország elleni tavaszi offenzívára. A dokumentumok kiszivárgását a Pentagon is vizsgálja.

A dokumentumokat oroszbarát csatornákon is terjeszteni kezdték, elemzők szerint az adatokat néhány ponton módosíthatták, hogy dezinformációkat terjesszenek.

Az ukrán elnöki hivatal péntek kora délután közölte, hogy a dokumentumok „sok fiktív információt” tartalmaznak, és úgy tűnik, hogy egy orosz művelet eredményei.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadója a Reutersnek azt mondta, a szivárogtatás „orosz dezinformációs műveletnek tűnik, amelynek célja, hogy kétségeket keltsen Kijev ellentámadása körül”, amelyre várhatóan a következő hetekben kerül sor.

„Ezek csak az orosz hírszerzés operatív játszmáinak szokásos elemei. És semmi több. Oroszország minden lehetőséget megragad arra, hogy visszaszerezze a kezdeményezést. Hogy megpróbálja befolyásolni Ukrajna ellentámadási terveinek forgatókönyveit. Hogy kétségeket vessenek fel, hogy kompromittálják az elképzeléseket, és végül, hogy megfélemlítsenek minket azzal, hogy mennyire »tájékozottak«” – mondta.

(Guardian, Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!