Az orosz ortodox óhitűek vezetője állítja, Ferenc pápa kéthetes húsvéti tűzszünet kihirdetését kérte

2023. április 7. – 13:14

Másolás

Vágólapra másolva

Kéthetes tűzszünet kihirdetését javasolta Ferenc pápa az ukrajnai háborúban szemben álló felek között a katolikus és ortodox húsvét és nagyhét ünneplésének idejére – közölte Leonyid Szevasztyjanov, az orosz ortodox Óhitűek Világszövetségének elnöke pénteken a katolikus egyházfővel folytatott személyes beszélgetésre hivatkozva.

Az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ számolt be elsőként a hírről, amit a TASZSZ-ra hivatkozva több híroldal és hírügynökség (köztük az MTI is) átvett, hivatalosan azonban egyelőre nem erősítette meg a Vatikán (és más, független hírforrás sem) az elhangzottakat.

„Jövő héten lesz a katolikus húsvéthét, majd ortodox húsvéthét következik. A pápa most közölte velem, hogy ennek tiszteletére azt javasolja: az ukrajnai különleges hadművelet területén két hétre álljon le minden katonai cselekmény a katolikus és az ortodox húsvét hetére. Vagyis vasárnaptól kezdve két héten át ne legyenek támadások, mindenki hagyja abba az egymásra való lövöldözést, és hirdessenek fegyverszünetet” – mondta Szevasztyjanov.

„Kérem, tudassa ezt mindenkivel” – idézte a vallási vezető, amit állítólag Ferenc pápa mondott neki.

A katolikus egyház idén vasárnap, április 9-én, míg az ortodox keresztények egy héttel később, április 16-án ünneplik a húsvétot.

(MTI, TASZSZ)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!