Sanna Marin a pártelnökségről is lemond, miután harmadikként futott be a finn választáson

2023. április 5. – 12:34

Másolás

Vágólapra másolva

Sanna Marin lemond a finn szociáldemokraták vezetői pozíciójáról, miután pártja elvesztette a vasárnapi országgyűlési választást – írja a Politico.

Marin továbbra is a párt országgyűlési képviselője marad. Új pártelnököt csak a szeptemberi pártkongresszuson választanak majd a helyére.

Sanna Marin Finnország valaha volt legfiatalabb miniszterelnökeként vette át a pozíciót 2019-ben. Marin külföldön igazi szupersztárnak számít, Finnországban viszont inkább megosztó figura volt, sokan kritizálták a kormány élén hozott döntéseit, a járványkezelését viszont dicsérték. Az viszont nem igazán ütötte meg a finn politikai közbeszéd ingerküszöbét, hogy a miniszterelnök mit csinál a szabadidejében. Ahogy arról a Sanna Marinról szóló portrécikkünkben írtunk, a volt kormányfő – mint általában egy fiatal felnőtt – fesztiválokra is szokott járni, barátaival néha táncol és énekel, sőt, néhányukat még a miniszterelnöki rezidenciára is meghívta. Bár Marin politikai ellenfelei erre botrányt kiáltottak, a miniszterelnök szerint az a botrány, hogy nőként más mércével mérik őt, mint férfi politikustársait.

A választás estéjén Sanna Marin elismerte vereségét, de kiemelte, hogy pártja, az SDP erősödött az előző választáshoz képest (akkor 17,7 százalékkal végeztek az élen). „Ez egy igazán jó eredmény, még akkor is, ha ma nem én végeztem az első helyen” – mondta Helsinkiben összegyűlt támogatóinak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!