A súlyos szárazság miatt Tunéziában mostantól minden este elzárják az ivóvizet

2023. április 4. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

A súlyos szárazság miatt Tunéziában mostantól minden este hét és reggel négy óra között elzárják az ivóvizet – írja a Euronews.

Tunézia négy éve küzd az extrém szárazsággal. Korábban már kvótát vezettek be az ívóvízre, és szeptember 30-ig betiltották annak mezőgazdasági felhasználását is. A helyzet azonban nem javult, ezért az állami vízszolgáltató úgy döntött, minden éjjel kilenc órára teljesen leállítják a vízszolgáltatást, hogy így próbáljanak meg gazdálkodni az apadó készletekkel.

Az évek óta tartó szárazság kiszárította a tunéziai víztározókat, csökkentette a termést, és arra kényszerítette a kormányt, hogy emelje a csapvíz árát a háztartások és a vállalkozások számára is. Az állami vízszolgáltató szerint a vízhiányt az éghajlatváltozás okozza, és a lakosság megértését kérte. Az éjszakai szüneteltetés mellett a kormány megtiltotta az ivóvíz használatát öntözésre, kocsimosásra és a közterületek tisztán tartására is. A szabálysértőket pénzbírsággal és hat naptól hat hónapig terjedő börtönbüntetéssel sújtják.

A mezőgazdasági minisztérium szerint Tunézia gabonatermése idén katasztrofális lesz: az aszály sújtotta termés a 2022-es 750 000 tonnáról idén 200 000-250 000 tonnára csökkenhet majd.

A döntés tovább szítja a feszültséget az országban, ami a szárazság mellett az inflációval, a gyenge gazdasági helyzettel és a közszolgáltatások rossz állapotával is küzd. Tunéziában már most is élelmiszer-ellátási problémák vannak a magas világpiaci árak miatt. Az aszály felhajtotta a takarmányárakat is, ami hozzájárult a tunéziai tejipar válságához: a gazdák inkább eladják a csordákat, mert nem tudják őket fenntartani, a szupermarketek polcairól pedig ennek következtében eltűntek a tejtermékek.

Az alacsony téli csapadék- és hómennyiség miatt az európai országokat is újabb szélsőséges nyár veszélye fenyegeti – figyelmeztetett az Európai Bizottság. Észak-Olaszország, Franciaország és Spanyolország is vízkorlátozásra készül. Mindez nem lenne előzmény nélküli: tavaly Katalónia egyes területein napi körülbelül négy órára korlátozták a vízhasználatot.

Tavaly nyáron Magyarországot is súlyos aszály sújtotta,a témában olvasható cikkeinket itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!