A litvánok szankcionálnák a Roszatomot, de a paksi atomerőmű bővítésnek mentességet adnának

2023. április 4. – 15:43

Másolás

Vágólapra másolva

Litvánia új javaslatot dolgozott ki az orosz nukleáris ipar szankcionálására. A javaslat mentességet javasol Magyarország számára, és kétéves türelmi időszakot is biztosítana a meglévő szerződések fokozatos megszüntetésére is – írja a Reuters.

A lap szerint a litvánok javaslata egyértelműen azt célozza, hogy a szankció-szkeptikus EU-tagállamok tetszését is elnyerje. A Reuters birtokába jutott a március 17-én keltezett, de korábban nem nyilvánosságra hozott dokumentum. A javaslat szerint a Roszatomra egyedi szabályok vonatkoznának, „amelynek alapján a Roszatommal kötött műveletek, szerződések vagy egyéb megállapodások egy meghatározott ideig még végrehajthatók lennének, lehetővé téve az Európai Unió tagállamai számára, hogy befejezzék e szerződések vagy egyéb megállapodások végrehajtását”.

Az EU február 25-én fogadta el az Oroszország elleni tizedik szankciócsomagot. A szankciók egyáltalán nem érintik a Roszatomot, holott több, hagyományosan oroszellenes uniós ország mellett Ukrajna is ezért lobbizott. Az atomenergia lehetséges szankcionálása pedig egyelőre fel sem merült.

Magyarország eddig elsősorban a Roszatommal a paksi atomerőműbővítésre kötött szerződés miatt ellenezte, hogy napirendre vegyék az orosz állami energetikai vállalat és a nukláris ipar szankcionálását.

A litván javaslat erre is megoldást kínál: kilenc éves mentességet ajánlana Magyarországnak, hogy befejezhesse a paksi projektet.

A Litvánia által javasolt szankciók ezen kívül megakadályoznák az új együttműködési megállapodások kötését a Roszatommal, és megtiltanák a dúsított urán behozatalát Oroszországból – ez alól pár évre mentesülne többek között Franciaország, és azok az államok, akiknek futó szerződéseik vannak az orosz vállalattal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!