Politikai össztűz zúdult a francia miniszterre, miután Playboy-címlapon szerepelt

2023. április 3. – 05:43

Másolás

Vágólapra másolva

Marlene Schiappa francia kormányminisztert saját pártjának tagjai is támadták, miután megjelent a Playboy címlapján – írja a CNN. A 2017 óta kormánytag Schiappa a címlapfotón nem meztelenül szerepel, hanem egy hosszú fehér ruhában, ráadásul a magazinban egy 12 oldalas interjú olvasható vele, amiben a női és az LMBTQ-jogokról beszél. Az alábbi képzeletbeli címlapkép egy twitteres montázs.

A politikus egyébként is régóta a nők jogainak szószólója, 2017-ben ő lett az ország első nemek közötti egyenlőségi minisztere, sikeresen állt az élére egy új szexuális zaklatási törvénynek, amely lehetővé teszi, hogy helyszíni bírsággal sújtsák azokat a férfiakat, akik az utcán zaklatják a nőket.

Megjelenése után mégis bírálatokat kapott a politikai elit számos szereplőjétől. Elisabeth Borne miniszterelnök azt mondta, hogy a szereplése „nem volt helyénvaló, különösen ebben az időszakban” (vélhetően a széles körű, és sokak által támadott nyugdíjreform miatt kialakult politikai és társadalmi válságra utalva).

A zöldpárti Sandrine Rousseau is szóvá tette a szereplést, mondván: „egy társadalmi válság közepén vagyunk, ott van a rendfenntartás kérdése, emberek vannak élet és halál között”.

Szintén kritizálta a minisztert az a Jean Luc Mélenchon, aki a 2022-es elnökválasztáson a harmadik helyen végzett – igaz, ő azt is szóvá tette, hogy Macron elnök a Pif Gadget gyermekmagazinnak adott interjút. „Az elnök a Pifben, minisztere a Playboyban fejezi ki magát (…) Franciaország lecsúszik” – fogalmazott.

Schiappa szombaton egy tweetben válaszolt kritikusainak, mondván: „A nők testük feletti rendelkezési jogának védelme, ez mindenhol és mindig így van. Franciaországban a nők szabadok. Minden tiszteletem a becsmérlőknek és a képmutatóknak”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!