8,3 kilométeres mélységben filmeztek le egy halat

2023. április 3. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

Japán és ausztrál kutatók kivételes felfedezést tettek, amikor Japán délkeleti partjánál, az Izu-Ogaszavara-ároknál 8336 méteres mélységben filmeztek le egy csigahalak közé tartozó egyedet hajójuk megfigyelőkameráival. A Guardian beszámolója szerint a Pseudoliparis nemzetségbe tartozó csigahal egy mindeddig ismeretlen fajtájának egyedére bukkantak a két hónapig tartó expedíció során, ráadásul a felfedezés helye egy kilométerrel mélyebben fekszik, mint a korábbiak.

Világszerte összesen négyszáz csigahalfajtát ismernek, és mint Alan Jamieson, a csoport vezetője elmondta, ez a faj egyebek mellett úszóhólyagjai és szálkái elvesztésével alkalmazkodott a mélytengeri körülményekhez, de a felszínhez képest mintegy nyolcszázszoros nyomáskülönbség elviselésében a maga köré növesztett zselés réteg is segíti.

A rendkívüli felfedezést követően a tudósok két másik egyedet is észleltek 8022 méter mélyen, és mint kiderült, a fiatal csigahalak rendszerint mélyebbre merészkednek az óceánban, mint az idősebbek.

Címlapkép: The University of Western Australia

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!