Ukrajna őrizetbe vett egy korábban Moszkvához kötődő ortodox apátot

2023. április 1. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

Beidézték az ukrán főváros egyik kolostorának apátját, az Ukrán Biztonsági Szolgálat által közzétett fotókon Pavel metropolita otthona előtt tartózkodnak rendőrök szombaton, írja a Guardian.

Az ukrán ortodox egyház kapcsolódó ága egészen a közelmúltig hivatalosan is az orosz ortodox egyházhoz kötődött. A BBC szerint a biztonsági szolgálatok átkutatták Pavel házát is. Pavelt hivatalosan is értesítették arról, hogy nyomozás folyik ellene azzal a váddal, hogy támogatta Oroszország ukrajnai invázióját.

Pavel apát az ukrán hatóságok által kiadott képen – Fotó: Ukrainian Security Service / AFP
Pavel apát az ukrán hatóságok által kiadott képen – Fotó: Ukrainian Security Service / AFP

Az apátot beidézték kihallgatásra is. Azzal vádolják, hogy gyűlöletet szított a vallási felekezetek között. Az apát minden jogsértést tagad. A TASZSZ orosz állami hírügynökség egy Pavel által közzétett videó alapján azt is állítja, az apát házi őrizetbe is került.

Az ukrán kormány korábban közölte, hogy március 29-én felmondja a bérleti szerződést, amely eddig lehetővé tette a szerzetesek számára a kerület egy részének ingyenes használatát. Pavel és társai figyelmen kívül hagyták a távozás határidejét, azt állították, üldözik őket. Bár tavaly a rend megszakította a kapcsolatot az orosz ortodoxiával, Kijev továbbra is úgy véli, hogy a szerzetesek Moszkvától függenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!