„Új szintre emelt abszurditás” – Oroszország elnököl a békéért is felelős ENSZ Bizottságban

2023. április 1. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben Ukrajnában háborút folytat Moszkva és Hága háborús bűnök miatt elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen, az ENSZ Biztonsági Tanácsában érdekes helyzet állt elő. A 15 tagú tanács elnökségének havi rotációja alapján a Biztonsági Tanács székébe április 1-től Oroszországnak kell beleülnie, írja a Guardian.

Oroszország utoljára tavaly februárban elnökölt, ennek a végén jelentette be Putyin az offenzívát Ukrajna ellen. Ezzel együtt az a helyzet áll elő, hogy Oroszországot „a nemzetközi béke és biztonság fenntartásával” megbízott vezetői székbe ültetik.

A lépés sokak számára tűnik kegyetlen áprilisi tréfának, Szergij Kyslystsya, Ukrajna állandó képviselője például úgy fogalmazott, „új szintre emelték ezzel az abszurditás szintjét”. Andrij Jermak ukrán képviselő „szimbolikus csapásnak” nevezte, hogy Oroszország elnök lehet.

Az Egyesült Államok korábban felszólította Oroszországot, hogy álljon „professzionálisan” az elnöki székhez, a Kreml erre pénteken közölte, hogy Oroszország „minden jogát gyakorolni kívánja a tanácsban”. Az oroszok egyelőre három ülést szerveztek, ebből egy a „fegyverek és katonai felszerelések exportját szabályozó egyezmények megszegéséből fakadó kockázatokról” szól majd – vélhetően az Ukrajnába küldött ellátásokat kritizálandó –, a másik két nyílt vitát pedig Szergej Lavrov vezeti majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!