Eltűnt a Selena Gomez számára táncoló öt iráni tinilány, akiknek a videója letarolta a TikTokot

2023. március 30. – 13:17

Másolás

Vágólapra másolva

A szabadság és az iráni rezsim elleni tiltakozás szimbólumává vált pár hét alatt az az öt tinilány, akik haspólóban, bő nadrágban, tornacipőben táncoltak Selena Gomez és Rema Calm down című közös dalára március 8-án, a nemzetközi nőnapon a nyugat-teheráni Ekbatan egyik lakótelepén.

A róluk készült videóban európai vagy nyugati szemmel nézve nincs semmi különös, egyszerű, nem is túl kihívó tánc, picit kivillan a hasuk, picit rázzák a feneküket, de semmi extrát nem csinálnak, a nyilvános szórakozásra és a táncra vonatkozó szigorú iráni törvények szerint viszont ennyi éppen elég volt ahhoz, hogy letartóztassák őket. Pár nappal a videó megjelenése után ez meg is történt, a lányok börtönbe kerültek, koreográfusukat kihallgatták, majd az iráni rendőrség nyilvános bocsánatkérésre és hidzsáb viselésére is kötelezte őket.

Az őrizetbe vétel hírét maga Selena Gomez kiposztolta egy sztoriba az Instagram-oldalán, ezt írta:

Ezeknek a fiatal nőknek és minden iráni nőnek, akik továbbra is bátran követelik az alapvető változásokat, tudnotok kell, hogy inspiráló az erőtök.

A közösségi csatornákon villámgyorsan elterjedt videó sok mindenki figyelmét felkeltette, posztolt róla Hannah Neumann német európai parlamenti képviselő, az Amnesty International, és Párizs iráni képviselete előtt többen is eltáncolták ugyanazt a táncot, ami miatt a lányokat letartóztatták.

A lányok hogyléte miatt viszont aggódni kezdtek az emberi jogi aktivisták, ugyanis több mint tíz napja semmit nem tudni róluk. Nem derült ki, hogy kiengedték-e őket a börtönből és az sem, hogy jól vannak-e, írja az Ndtv. Az utolsó videó, ami felkerült róluk a TikTokra, amin bocsánatot kell kérniük.

A freedomforiran nevű, az iráni nők szabadságáért felszólaló TikTok-felhasználó posztolt nemrég egy videót, de ebből is az derül ki, hogy nem tudják, hol és hogy van az öt lány.

Az öt tinédzser esete szimbolikussá vált, a savetheekbatangirls hastaggel ellátott videók már negyvenmilliós megtekintésnél járnak a TikTokon. Az iráni Ekbatan városa az őszi iráni tüntetések egyik kiindulópontja volt tavaly szeptemberben, amikor több iráni tartományban törtek ki tüntetések, miután három nappal azután, hogy letartóztatták, meghalt egy 22 éves lány. Mahsza Aminit azért tartóztatták le, mert nem megfelelően viselte a fátylát. A lány halála sokkolta a világot is, számos politikus és híresség állt ki az iráni tüntetők mellett, elterjesztve a #mahsaamini hashtaget.

A tüntetések után Iránban élő nőket, Magyarországon élő iránit és szakértőket kérdeztünk az iráni nők helyzetéről, cikkünket itt olvashatja el újra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!