Megrongálják a magyar ingázók autóit az osztrák parkolókban

2023. március 29. – 14:57

Megrongálják a magyar ingázók autóit az osztrák parkolókban
Fotó: Új Szó Nálunk
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Az osztrák határon lévő schattendorfi (Somfalva) parkolókban hagyott autóikat márkajelzéseiktől, dísztárcsáiktól vagy éppen rendszámaiktól megfosztva találják a magyar autósok – írja helyszíni riportjában az Új Szó Nálunk.

A portál az előzményeket bemutatva emlékeztet arra, hogy a schattendorfi képviselő-testület döntése értelmében lezárták a magyarországi Ágfalva és a Schattendorf közötti kishatárátkelőt, ahol néhány éve uniós támogatásból építették ki az aszfaltos utat. Most egy aszfaltszelvénnyi széles, mély lyuk tátong az úton, amin lehetetlen autóval átmenni. Ez leginkább az ágfalvai ingázóknak jelent gondot, aláírásokat is gyűjtöttek, majd petíciójukat elküldték az uniós ombudsmannak.

Az ingázók közül többen jobb megoldás híján most autójukkal kimennek a határig, leparkolnak még a magyar oldalon, átsétálnak Ausztriába és beülnek egy másik autóba, amivel mennek tovább a munkahelyükre. Amikor végeztek, a kocsit újra Schattendorfban (Somfalván) teszik le. Az itt parkoló autók azonban láthatóan szúrják valaki(k) szemét.

A riport egyik megszólalója a temető parkolójában hagyta az Opeljét – nála a kocsi elején lévő rácsot szerelték le; egy másik sértettnél két autója márkajelét tépték le, a harmadiknál az egyik rendszámtáblát vitték el.

Nem szórakozni megyünk át, hanem dolgozni, miért csinálják ezt velünk? – kérdezik a magyarok.

Mivel minden nyilatkozó tud még más károsultakról is, így nyilvánvaló, hogy nem egyedi és nem véletlen a rongálás. Többen a hatóságoknál is jelezték a rongálást, de az osztrákok azt mondták: sajnálják, nem tudnak segíteni.

Az ingázók most attól tartanak, Somfalván a parkolókat is elzárják előlük, és akkor lesznek, akiknek húsz-harminc kilométert is kerülniük kell – utanként – a munkahelyük felé.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!