Újra elítéltnek számít Adnan Syed, akinek az ártatlanságához egy podcast is hozzájárult

2023. március 28. – 21:36

Újra elítéltnek számít Adnan Syed, akinek az ártatlanságához egy podcast is hozzájárult
Adnan Syed szabadlábra helyezésekor 2022 szeptemberében – Fotó: Lloyd Fox/ The Baltimore Sun / Tribune News Service via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Visszaállították az Adnan Syedre kiszabott ítéletet, miután a marylandi bíróság úgy találta, hogy az egykor feltételezett áldozata, hitt Hae Min Lee családja nem kapott elegendő időt, hogy felkészüljön a tavalyi meghallgatására.

Adnan Syed a vád szerint megfojtotta iskolatársát, egykori barátnőjét, Hae Min Leet, amiért gyilkosságért elítélték, és 22 évet ült börtönben. A Serial című, a New York Timesszal közösen készített podcast azonban nagy port kavart azzal, hogy a készítője szerint sehogy sem állt össze a vád, akár Syed a gyilkos, akár nem. Syed az első tárgyalás óta ártatlannak vallotta magát.

2022 szeptemberében a baltimore-i ügyészek ejtették az összes vádat Syed ellen, miután a DNS-minták alapján bebizonyosodott, hogy nem a férfi volt a gyilkos.

Hae Min Lee bátyja azonban fellebbezett, méghozzá azért, mert szerintük nem értesültek időben azokról a próbálkozásokról, amelyek Syed szabadon engedésére irányultak.

A marylandi bíróság helyt adott a fellebbezésnek, és kijelentette, hogy a családnak nem volt elég ideje felkészülni a meghallgatásra. Úgyhogy a bíróság egy új meghallgatást fog elrendelni, ahol már a meggyilkolt Hae Min Lee családja is ott lehet és felszólalhat.

„Ez nekem nem egy podcast, hanem egy húsz éve véget nem érő rémálom” – mondta korábban a bíróságon Hae Min Lee bátyja, Young Lee.

A döntés nem jelenti azt, hogy Syednek vissza kell mennie börtönbe.

(NBC News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!