57 millió forintot érő aranyrögöt talált egy amatőr kincsvadász Ausztráliában

2023. március 28. – 12:34

Másolás

Vágólapra másolva

Megütötte a főnyereményt egy amatőr kincskereső Ausztráliában, aki a kis olcsó fémdetektorával egy 240 ezer ausztrál dollárt, vagyis közel 57 millió forintot érő aranyrögre bukkant – írja a BBC.

A magát megnevezni nem kívánó férfi Victoria állam aranylelőhelyein kutatott, amikor rátalált a 4,6 kilós kőtömbre. Remélte, hogy a lelet ér valamennyit, ezért elvitte egy geelongi aranykereskedő, Darren Kamp üzletébe, hogy eladja neki.

Kamp azt mondta, hogy az utcáról betévedő emberek általában piritet, avagy bolondok aranyát, esetleg más, aranynak látszó köveket visznek hozzá. „De ő elővette azt a követ, és ahogy a kezembe nyomta, azt kérdezte: »Gondolja, hogy ér tízezer dollárt?«. Ránéztem, és azt mondtam: »Inkább százezret.« A férfi erre úgy folytatta, hogy az csak a kő fele. Egyszerűen el voltam ájulva. Ez egy olyan lelet, amilyet csak egyszer találnak az életben” – mondta Kamp a BBC-nek. Az aranykereskedő elmondása szerint a szerencsés kincsvadász alig várta, hogy a családjára költhesse a váratlanul jött pénzt. „Azt mondta nekem, a felesége boldog lesz ettől.”

A teljes, 4,6 kilós lelet összesen 83 uncia, vagyis körülbelül 2,6 kilogramm aranyat tartalmazott. Bár az ehhez hasonló felfedezések elég ritkák, a becslések szerint Ausztrália rendelkezik a világ legnagyobb aranytartalékával, a világ legnagyobb aranyrögei közül többet is ott találtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!