A nők oktatása mentheti meg a világot a túlnépesedéstől egy nemzetközi jelentés szerint

2023. március 27. – 12:17

Másolás

Vágólapra másolva

Már 2040 körül elérheti a világ népessége a 8,5 milliárdos plafont, és az évszázad végére hatmilliárdra csökkenhet a Földön élő emberek száma – derült ki az Earth4All nemzetközi kezdeményezés hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséből. Az Earth4All vezető közgazdászokat, tudósokat és jogászokat tömörítő nemzetközi kezdeményezés, amelyet a Római Klub, a Potsdami Klímakutató Intézet, a Stockholmi Rugalmasság Központ és a Norvég Üzleti Iskola hívott életre.

Ezzel szemben az ENSZ 2022 nyarán közzétett tanulmányában azt írta, hogy a világ népessége nagy valószínűséggel csak 2080-ban tetőzik 10,4 milliárd fővel. A világszervezet közlése szerint a népességszám tavaly novemberben átlépte a nyolcmilliárdos határt, pedig 2000-ben még csak hatmilliárdan éltek a Földön.

Az Earth4All kutatói „Az emberek és a bolygó” című tanulmányukban két lehetséges jövőképet vázoltak fel. Az első forgatókönyv szerint a világ gazdaságilag hasonló ütemben fejlődik, mint az elmúlt ötven évben. Ebben az esetben a népességszám 2050-ben éri el a csúcsát. A második forgatókönyv szerint erre már 2040 körül sor kerülhet, ha jelentős befektetések történnek a szegénység elleni küzdelembe, a gazdasági fejlődésbe, az oktatásba és az egészségügybe. A szakértők meg vannak győződve arról, hogy más előrejelzések gyakran alábecsülik a gyors gazdasági fejlődés jelentőségét.

„Tudjuk, hogy az alacsony jövedelmű országok gyors gazdasági fejlődése óriási hatással van a termékenységi rátára” – közölte Per Espen Stoknes, az Earth4All projektvezetője. „A termékenységi mutatók csökkennek, ha a lányok hozzáférnek az oktatáshoz, megerősítik a nők gazdasági helyzetét, és jobb egészségügyi ellátást kapnak” – mondta Stoknes.

A Telexen többször is részletesen foglalkoztunk a nők jogaival és az egyenjogúsággal, legutóbb például ebben a cikkben jártuk körbe bővebben, hogy miért probléma a Magyarországon is létező Pink education, itt pedig azzal, hogy miért jut jóval kevesebb elismerés és magas pozíció a női tudósoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!