Portfolio: A magyar szankciós adatszolgáltatással is elégedetlen az Európai Bizottság

2023. március 27. – 16:55

Portfolio: A magyar szankciós adatszolgáltatással is elégedetlen az Európai Bizottság
A Crescent jacht, miután a spanyol hatóságok lefoglalták az uniós szankciók miatt – Fotó: Josep Lago / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több tagállam, köztük Magyarország hiányos adatközlése szemet szúrt az Európai Bizottságnak a Portfolio szerint. Bár a kormány 350 milliárd forintnyi orosz vagyon zárolását jelentette, de maga Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismerte el egy januári kormányinfón, hogy ennek legnagyobb része a Sberbank szanálásából származó vagyon. Előtte csak háromezer eurónyi, azaz mintegy 1,2-1,5 millió forintnyi vagyon lefoglalásáról számolt be.

„Az tisztán látszik, hogy egy szankcionált magánszemély luxemburgi cégének magyar, máltai, vagy éppen dán leányvállalatánál nem érvényesítik a vagyonzárolást a világos kapcsolat ellenére se”

– mondta a gazdasági lapnak egy a szankciós ügyekre rálátó brüsszeli forrás. Nem csak Magyarországgal van gond: más uniós tisztviselők arról beszéltek, hogy a hasonló helyzetekben felszínre jön, milyen hiányosságok látszanak egyes tagállamok ügyintézésében.

Az Európai Bizottság már a tizedik szankciócsomag elfogadásakor be akarta vezetni, hogy ha egy tagállam nem jelent rendesen, kaphasson pénzbüntetést, de ezt a lap szerint 13 kormány ellenezte, köztük Magyarországé. Egyedül azt sikerült beemelni a végrehajtási intézkedések közé, hogy kötelező jelentést tenni a befagyasztott vagyonról. A gazdasági lap szerint az uniós testület újra nekifuthat a szankciók alkalmazásánál, hogy egy büntetőrendszert hozzon létre.

A pontos információkra már csak azért is szükség lenne, mert a Politico szerint vizsgálják a lehetőségét, hogyan lehetne jogilag biztonságosan befektetni a lefoglalt orosz vagyont, a hozamból pedig Ukrajnát támogatnák.

A szankciók megkerülése ellen is szigorúbban fellépne az EU, mert Oroszország köztes országokon, például Törökországon, Kazahsztánon és Grúzián keresztül hoz be az EU-ból olyan technológiai eszközöket, amelyektől közvetlenül eltiltották.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!