„Kibaszottul megcsináltuk” – írta a hágai bíróságra beszivárogni akaró orosz kém

2023. március 26. – 23:47

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emel az Egyesült Államok egy állítólagos orosz kém ellen, aki megpróbált beszivárogni a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságra (ICC). Szergej Cserkaszov hamis személyazonossággal tanult az Egyesült Államokban, a vádak szerint az orosz hírszerzésnek dolgozik, írja a Guardian.

Tavaly nyáron írtunk arról, hogy Szergej Cserkaszov több mint egy évtizeden át építgette hamis személyazonosságát, magát brazil állampolgárnak adta ki, és gyakornoki állásra jelentkezett a Nemzetközi Büntetőbíróságnál, de lebukott. Az amerikai hatóságok most új részleteket tettek közzé a feltételezett orosz kémről, például hogy a magát éveken át Victor Muller Ferreirának kiadó Cserkaszov az amerikai hírszerzés szerint az orosz GRU katonai hírszerzésnek dolgozik.

Miután tavaly lebukott hamis útlevelével, a holland hírszerzés hozott róla nyilvánosságra adatokat, de végül nem tartóztatták le, csak visszatoloncolták Brazíliába. Itt 15 év börtönre ítélték hamis brazil dokumentumok megszerzése miatt. Letartóztatása után Oroszország kiadatási kérelmet adott ki, elismerte, hogy a férfi Cserkaszov, de ragaszkodott hozzá, hogy oroszországi kábítószer-vádak elől menekülő bűnöző. Cserkaszov ICC-s beszivárgási kísérlete most újabb jelentőséggel bír, miután a hónap elején az ICC úgy döntött, elfogatóparancsot ad ki Putyin ellen.

A feltételezett orosz ügynök elleni 46 oldalas amerikai vádirat figyelemre méltó részleteket tartalmaz, például olyan üzeneteket, amelyeket Cserkaszov a felügyelőjének küldhetett, miután felvételt nyert a Johns Hopkins Egyetemre. Ezek úgy szólnak, mint hogy például: „Kibaszottul megcsináltuk, nem hiszem el, tesó.”

Amerikai vízumának megszerzése után Cserkaszov úgy fogalmazott: „A munka kész, megyünk az Egyesült Államokba. Egy kibaszott jó státuszban.” Cserkaszov néhány üzenetében írt a hírszerzésről is, illetve arról, hogy hol lenne célszerű titkos üzeneteket hagynia neki valakinek.

A vádirat közzétételével vélhetőleg az Egyesült Államok nyomást akar gyakorolni Brazíliára, hogy az ne adja ki Oroszországnak Cserkaszovot. Üzenet lehet ugyanakkor az orosz hírszerzés felé is Amerikától, hogy a vádirat alapján sokkal régebb óta figyelték a férfit, mint hogy az ICC-nél lebukott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!