A háborús bűnöket kivizsgáló bíróságra akart beszivárogni egy orosz kém

2022. június 16. – 21:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy orosz kém megpróbált beszivárogni a háborús bűnöket kivizsgáló hágai bíróság köreibe. A holland hírszerzés szerint Szergej Vlagyimirovics Cserkaszov több mint egy évtizeden át építgette hamis személyazonosságát, magát brazil állampolgárnak adta ki, és gyakornoki állásra jelentkezett a Nemzetközi Büntetőbíróságnál, de lebukott – írja a Guardian.

A 36 éves Cserkaszovot azzal vádolják, hogy a katonai hírszerzés (GRU) ügynöke volt. Áprilisban Hollandiába repült abban a hitben, hogy sikerrel járt, amikor a 33 éves Viktor Muller Ferreira hamis személyazonosságát felhasználva megpróbált belső hozzáférést szerezni a háborús bűnökkel foglalkozó bírósághoz. Ha sikerrel jár, akkor hozzáférést kaphatott volna a bíróság levelezőrendszeréhez, képes lett volna lemásolni, manipulálni vagy akár megsemmisíteni a benyújtott dokumentumokat és bizonyítékokat.

A Nemzetközi Büntetőbíróság épülete Hágában 2021. március 31-én – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters
A Nemzetközi Büntetőbíróság épülete Hágában 2021. március 31-én – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters

A nyugati hírszerzők azonban lebuktatták, amikor megérkezett Hollandiába. A bevándorlási hivatalnokok feltartóztatták, majd visszaküldték Brazíliába, ahol várhatóan bíróság elé állítják. Erik Akerboom, a holland hírszerző ügynökség főigazgatója azt mondta: „Ez világosan megmutatja, hogy mire készülnek az oroszok, akik illegális hozzáférést próbálnak szerezni az ICC-n belüli információkhoz. Ezt magas szintű fenyegetésnek minősítjük.”

Az ICC megköszönte a holland hírszerzésnek, hogy leleplezték a kémet, de egyéb részleteket nem közöltek az esetről.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!