Segítsenek leküzdeni a nikotinfüggőségünket! – kérik ausztrál tinédzserek a kormánytól

2023. március 26. – 08:45

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztrál tinédzserek azt kérik a kormányuktól, hogy segítsen nekik leküzdeni nikotinfüggőségüket, derült ki a vape-termékekről készült konzultációból – írja a Guardian.

Dél-Ausztrália gyermek- és fiatalügyi biztosának, Helen Connollynak a kábítószer-szabályozó hatósághoz benyújtott beadványában 950, 13 és 19 év közötti tinédzser megjegyzései olvashatóak az alternatív dohánytermékekről (e-cigik, Elf Bar). Ezekből kiderül, hogy a fiatalok is úgy gondolják: hiába a tiltás, nagyon egyszerű hozzájutni ezekhez a termékekhez.

„Tudom, hogy sokan, köztük én is, rendkívül dühösek lennének, amikor az első néhány napban nikotin nélkül maradnánk, de ha a felnőttek azt akarják, hogy a gyerekek abbahagyják a dohányzást, akkor úgy gondolom, a szigorú tiltás az egyetlen módszer”

– írta az egyik tizenéves. Volt, aki szerint a felnőttek a függőségben szenvedő gyerekeket szörnyű emberként kezelik, és nem adják meg nekik a kellő segítséget a leszokáshoz. Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy sokan nem azért fogyasztanak ilyen termékeket, mert menő, hanem azért, mert valóban szenvedélybetegek, és stresszoldóként alkalmazzák ezeket a készítményeket.

„Megpróbáltam leszokni, de gondolkozni sem tudtam normálisan. Életem legrosszabb fejfájásai gyötörtek, nagyon nehéz volt a leszokás”

– írta egy 17 éves. A fiatalügyi biztos azt írta, hogy a fiatalok véleménye alapján ezen nikotinos és nem nikotinos vape-ok behozatalát meg kellene tiltani. Hozzátette: a termékeket tesztelni kéne, egységesen címkézni, az ízesített termékeket pedig betiltani.

Mark Butler egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy a mostani helyzet elfogadhatatlan. A minisztériumnak célja, hogy tegyen az alternatív dohánytermékek robbanásszerű terjedése ellen, az új szabályok megalkotásánál pedig figyelembe fogják venni a fiatalok véleményét. Egy Guardiannak nyilatkozó orvos szerint hatalmas probléma, hogy ezeket a termékeket rajzfilmfigurákkal díszített, színes dobozokban értékesítik, ezzel egyértelművé téve, hogy nem a felnőtteket, hanem a fiatalokat célozzák.

Arról, hogy mitől olyan addiktív az Elf Bar, illetve más, ízesített dohánytermékek, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!