Bármelyik pillanatban felrobbanhat a nyolc éve elhagyott óriástanker, 160 millió liter olajjal

2023. március 25. – 21:16

Másolás

Vágólapra másolva

Bármelyik pillanatban elsüllyedhet vagy felrobbanhat az FSO Safer tankerhajó – figyelmeztetett az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora, David Gressly. A hajó 2015 óta áll legénység és karbantartó személyzet nélkül lehorgonyozva a Vörös-tengeren, Jemen partjainál. A tulajdonosa a jemeni állami olajtársaság volt, azonban az országban nyolc éve dúló polgárháború miatt a gyakorlatban csak rozsdásodik és rohad már jó ideje. Amúgy 1976-ban építették, szóval nem éppen új konstrukció, és tulajdonképpen csodával határos, hogy még egyben van.

A hajó tartályaiban több mint egymillió hordó nyersolaj van, ez nagyjából 160 millió litert jelent. Ha ez mind a tengerbe kerülne – ahogyan már évek óta szivárog is –, az minden idők egyik legsúlyosabb olajszennyezési incidense lenne. Gressly azt mondja, ez nem „ha”, hanem „mikor” kérdése, és ha a hajó szerkezete megadja magát, két-három hét alatt óriási területet szennyez be olajjal a tengeren. Ez a környezeti károk mellett humanitárius katasztrófához is vezetne, ugyanis nagyjából hatmillió embert vágna el az élelemtől.

Az ENSZ néhány hete bejelentette, hogy megvásárolja a hajót rakományostul, hogy egy másik tankerbe átszivattyúzva biztonságba helyezze az olajat, megelőzve ezzel a természeti katasztrófát. Ha minden jól megy, ez az akció májusban kezdődhet el.

A hajó jelentette katasztrófafenyegetésről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!