Lángoló kukákkal torlaszolták el az utakat a tüntetők Párizsban hétfő este

2023. március 21. – 09:24

Lángoló kukákkal torlaszolták el az utakat a tüntetők Párizsban hétfő este
Fotó: Yves Herman / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron francia elnök szűkösen, de átvészelte az ellene indított bizalmatlansági indítványokat, így életbe léphet az országos szintű tiltakozásokat kiváltó új nyugdíjtörvény. Hétfő este Párizsban ismét több százan vonultak utcára, kukákat gyújtottak fel, és több utat is eltorlaszoltak – írja a Le Figaro.

A rendőrség 243 embert vett őrizetbe a fővárosban. A tiltakozók a kukássztrájk miatt az utcán heverő szemetet gyújtották fel, és több utat is kukákkal torlaszoltak el.

Fotó: Bart Biesemans / Reuters Fotó: Bart Biesemans / Reuters
Fotó: Bart Biesemans / Reuters

Emmanuel Macron francia államfő múlt csütörtökön döntött úgy, hogy parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot, miután a nemzetgyűlésben nem volt elegendő többség a törvénytervezet elfogadásához. A reform legfontosabb pontja a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése 62-ről 64 évre. A jogszabály kihirdetésére válaszul tömegtüntetések kezdődtek országszerte.

Ahogy arról beszámoltunk, hétfőn elbukott a francia nemzetgyűlésben a kormánnyal szembeni mindkét bizalmatlansági indítvány. Az indítványok elutasítása azt jelenti, hogy a nyugdíjreformot a parlament véglegesen elfogadta, annak hatályba lépését a köztársasági elnök hirdeti ki. Emmanuel Macron a tervek szerint néhány napon belül nyilatkozatot tesz a reformról.

A reformról és a tiltakozáshullámról ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!