Rasszizmus, nőgyűlölet, homofóbia: komoly rendszerszintű problémákat találtak a londoni rendőrségnél

2023. március 21. – 08:55

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos rendszerszintű problémákat és hiányosságokat tárt fel a londoni rendőrségnél végzett átfogó vizsgálat, írja az MTI. A 363 oldalas jelentés, amelyet Louise Casey, a brit kormány társadalmi ügyekért felelős különmegbízottja állított össze több mint egyévi munkával, olyan jelenségeket azonosított a Scotland Yard – hivatalos nevén Metropolitan Police (Met) – állományában, mint a rasszizmus, a nőgyűlölet és a homofóbia. A jelentés szerint ezek a megnyilvánulások intézményi szinten vannak jelen a legnagyobb brit rendőri szervezeten belül.

A Met rendőrfőnöke, Sir Mark Rowley a BBC szerint bocsánatot kért a londoniaktól. „Szörnyű. Leülsz, elolvasod azt a jelentést, és egy egész érzelmi hullámvasutat élsz át. Dühöt, frusztrációt, zavart” – mondta.

A felülvizsgálatra azért került sor, mert 2021-ben Wayne Couzens rendőrtiszt elrabolta, megerőszakolta és meggyilkolta Sarah Everardot. A 33 éves nő London déli részén sötétedés után indult egyedül haza egy barátjától, de már nem ért haza. Az esetről itt írtunk bővebben.

A mostani vizsgálat során egy másik Met-tisztet, David Carricket is elítélték sorozatos nemi erőszakért, szexuális bűncselekményekért és nők kínzásáért.

A tanulmány szerint a nőgyűlölet, a homofóbia és a rasszizmus különösen „mélyen gyökerezik” a Scotland Yard soraiban, és a rendőrség vezetői állománya évtizedek óta nem hajlandó tudomásul venni a jelenséget. A beszámolók alapján a rendőrségen belül mindennapos a szexizmus is. A rendőrség iránti lakossági bizalmat az is kikezdi, hogy a rendőri állomány összetétele egyáltalán nem tükrözi a tízmilliós brit főváros sokszínűségét.

London lakosságának többsége nem fehér brit etnikai hátterű, a londoniak 20 százalékának nem az angol az anyanyelve, mindeközben a Scotland Yard állományának 82 százaléka fehér, 71 százaléka férfi, és többségük nem is Londonban lakik – áll a jelentésben. A fekete tisztek 81 százalékkal nagyobb valószínűséggel vesznek részt a kötelességszegési eljárásban, mint a fehér kollégáik.

Arra a kérdésre, hogy a rendőrségen belül lehet-e még több olyan tiszt, mint Couzens és Carrick, Casey azt mondta: „nem tudom biztosítani, hogy nincsen”.

A jelentés feltárt még olyan problémás magatartásokat, mint

  • a durva beavatási szertartások, többek között a zuhany alatt újoncra vizelés;
  • vizelettel teli zsákok kocsikra dobálása;
  • szexjátékok elhelyezése a kollégák bögréiben;
  • a férfi kollégák egymás nemi szervének „pöckölése”;
  • a muszlim kollégák megszégyenítése a szakálluk leborotválásával, turbánjuk cipőbe helyezésével.

A tanulmány megállapította azt is, hogy a Scotland Yardon belül gyakorlatilag nem léteznek olyan vezetési módszerek, mint a munkaerő-tervezés, nincs stratégiai szintű igény- és képességfelmérés a szervezeten belül, a toborzási tevékenység és a jelöltek szűrése alacsony színvonalú, és nem alkalmas az olyanok távol tartására, „akik csak azért akarnak (rendőri) hatalmat, hogy visszaéljenek vele”.

Mindemellett nincs a londoni rendőrségnél központi kiképzési nyilvántartás sem, így könnyen előfordulhat, hogy egyes rendőrök olyan feladatokat látnak el, amelyekre nem kaptak kiképzést – áll a vizsgálati jelentésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!