Pendrive-bombákat postáztak ki ecuadori újságíróknak

2023. március 21. – 16:18

Másolás

Vágólapra másolva

Ecuadorban több újságírónak is pendrive-nak álcázott robbanóeszközöket hozott a posta, egy tévés műsorvezető, Lenin Artieda meg is sérült, amikor a szerkesztőség közepén egy számtógépre csatlakoztatta az adathordozó eszközt.

Az esetek kivizsgálására a dél-amerikai ország legfőbb ügyésze hétfőn terrorizmus gyanújával indított nyomozást. A BBC legalább öt olyan újságról és televíziós csatornáról tud, ahová pendrive-bombát postáztak ki, azonban a robbanószerkezetet tartalmazó borítékokat egyes helyeken ki sem bontották, máshol pedig az USB-aljzatba helyezett eszköz nem lépett működésbe. Juan Zapata belügyminiszter szerint mind az öt ismert levelet egyetlen városból adták fel. Rendőrségi szakértők szerint a bombák „katonai felhasználású” robbanóanyagot tartalmaztak.

A quitói kormány „a szólásszabadság elleni támadás”-nak minősítette az eseteket. A Kolumbia és Peru közé ékelődő, Magyarországnál háromszor nagyobb, 18 milliós lakossággal rendelkező országban felfutóban vannak az erőszakos cselekmények, melyekért a Guillermo Lasso elnök vezette kormányzat az Andok hágóin keresztül folytatott kokaincsempészetben érdekelt bandákat teszi felelőssé. Különösen a három robbanó csomagon is címzett városként megjelölt Guayaquil szenved az erőszaktól, Ecuador második legnagyobb városának lakóinak olyan, a mexikói kartellek közti leszámolásokból ismerős véres jelenetekkel kell együtt élniük, mint a lefejezett holttestek közszemlére tétele vagy a börtönfolyosókat vérbe borító lázadások.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!