Ukrajna elkobozza Putyin dollármilliárdos gyerekkori barátjának ukrajnai vagyontárgyait

2023. március 20. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közölte, hogy egy korrupcióellenes bíróság is megerősítette az igazságügyi minisztérium döntését, ezért elkobozzák Arkagyij Rotenberg ismert orosz oligarcha ukrajnai vagyontárgyait – írja a CNN.

A döntés értelmében a Rotenberg tulajdonában álló ukrajnai bevásárlóközpont részvényeit az ukrán államra ruházzák át. A lefoglalt vagyon értéke 300 millió dollár (közel 105 milliárd forint).

A 71 éves Rotenberg Oroszország egyik leggazdagabb embere, egyes források szerint 2019-ben 75 milliárd rubelért – átszámítva körülbelül 300 milliárd forintért – adta el részesedését a Sztrojgazmontazs gázvezeték-építéssel foglalkozó vállalatban. Rotenberg neve is szerepelt azoknak az orosz személyeknek a listáján, akiket az Egyesült Államok és más nyugati országok szankciókkal sújtottak a Krím félsziget 2014-es annektálása miatt.

„Megállapítást nyert, hogy Rotenberg Oroszország legmagasabb katonai és politikai vezetésének belső köréhez tartozik, és közvetlenül részt vett az úgynevezett krími híd építésében” – közölte most az SZBU.

A tavaly októberben felrobbantott kercsi híd az oroszok által megszállt Krím és az oroszországi Krasznodar régió között biztosította a közúti és vasúti összeköttetést. A híd építését Putyin támogatta, és személyesen is adta át. A tervezője gyermekkori barátja és egykori dzsúdópartnere, Arkagyij Rotenberg volt.

Putyin a Munka Hőse éremmel tünteti ki Arkagyij Rotenberget a Kercsi-szoroson átívelő híd építési vezetőinek díjátadó ünnepségén Krímben, 2020. március 18-án – Fotó: Alexander Nemenov / AFP
Putyin a Munka Hőse éremmel tünteti ki Arkagyij Rotenberget a Kercsi-szoroson átívelő híd építési vezetőinek díjátadó ünnepségén Krímben, 2020. március 18-án – Fotó: Alexander Nemenov / AFP

Az energetikában és az építőiparban is érdekelt üzletember az SZBU szerint „ukrajnai és külföldi kereskedelmi szervezeteken keresztül” kezelte a kijevi bevásárlóközpont részvényeit. Az igazságügyi minisztérium szerint Rotenberg a pláza részvényeinek kétharmadát névleges svájci tulajdonosokon keresztül ellenőrizte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!