Az oroszok büntetőeljárást indítottak a Nemzetközi Büntetőbíróság tagjai ellen

2023. március 20. – 14:44

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország legfőbb nyomozó szerve hétfőn közölte, hogy büntetőeljárást indított a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tagjai ellen, akik elfogatóparancsot adtak ki Vlagyimir Putyin elnök ellen háborús bűncselekmények vádjával.

Az orosz állami nyomozóbizottság szerint Putyin büntetőjogi felelősségre vonása nem volt megalapozott, ráadásul az államfők egy 1973-as ENSZ-egyezmény értelmében abszolút mentességet élveznek.

Az ICC azért adott ki elfogatóparancsot az orosz elnök, illetve a moszkvai elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen, mert megalapozott a gyanú velük szemben, hogy személyesen felelősek ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba. A bíróság döntése arra kötelezi az ICC 123 tagállamát, hogy letartóztassák Putyint, és bírósági eljárás céljából Hágába szállítsák, ha a területükre lép.

Bár erre a gyakorlatban kevés esély van, az ICC döntése szimbolikus lépés afelé, hogy felelősségre vonják az orosz elnököt az ukrajnai invázió következményeiért.

Az orosz nyomozóbizottság szerint az ICC megszegte az orosz jogot többek között azzal, hogy szándékosan bűncselekmény elkövetésével vádoltak meg egy ártatlan személyt, és egy „nemzetközi védelemben részesülő külföldi állam képviselője elleni támadást készítettek elő a nemzetközi kapcsolatok megnehezítése érdekében”.

„A büntetőeljárás nyilvánvalóan törvénytelen, mivel nincs alapja a büntetőjogi felelősségre vonásnak” – áll az orosz közleményben.

Az orosz vizsgálat célpontjai Karim Khan ügyész és Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala és Sergio Gerardo Ugalde Godinez bírák.

(Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!