Lángokban állt a selmecbányai Szerelembank, a tűz több történelmi műemlékre is átterjedt

2023. március 18. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

Kigyulladt Selmecbánya egyik népszerű turisztikai látványossága, a Szentháromság téri Szerelembank – írja az Új Szó és a Bumm.sk. A tűz több történelmi épületre is átterjedt később, a mentésben már katonák is részt vesznek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet, de valószínűleg rövidzárlat miatt gyulladt ki a történelmi épület. Az épületet először áramtalanították a tűzoltók, és evakuálták az embereket a közeli étteremből, majd az oltás mellett elkezdték kimenekíteni a tárgyakat.

A tűz később átterjedt a közelben található művészeti alapiskola, a bányászati levéltár és a pizzéria épületeire is. Nadežda Babiaková, Selmecbánya polgármestere a Bumm.sk cikke szerint megerősítette, hogy négy épületet, értékes történelmi műemlékek ért el a tűz. Úgy fogalmazott:

ekkora tragédia még nem történt a városban.

A városvezető összehívta a válságstábot, és a kormányhoz fordult anyagi támogatásért. Eduard Heger megbízott kormányfő később már azt mondta, összesen hét épületben keletkeztek károk a történelmi városrészben. Heger szombat délután 17 óra előtt azt mondta, a tüzet sikerült megfékezni.

A Napunk cikke szerint a selmecbányai önkormányzat a lakosság segítségét kérte a Szerelembanktól néhány méterre található Jozef Koller Galériában található művek elszállításához. A festményeket és egyéb műtárgyakat az ablakokon keresztül menekítik ki az épületből.

A védelmi minisztérium közleménye szerint katonákat is bevetnek, hogy a helyi archívum dokumentumait és a közeli múzeum kulturális emlékeit, képeit kimenekítsék. A mentésben a bányamúzeum dolgozói és önkéntesek is részt vesznek. Értékes tárgyakat mentenek ki a tűzvész sújtotta Szlovák Bányászati Archívum helyiségeiből is.

A Parameter cikke szerint Eduard Heger megbízott kormányfő Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszterrel együtt a helyszínre megy, hogy felmérjék a helyzetet, de Roman Mikulec megbízott belügyminiszter is már úton van Selmecbányára. Zuzana Čaputová köztársasági elnök Facebook-oldalán mondott köszönetet az önkéntes és hivatásos tűzoltóknak, a katonáknak, és mindenkinek, aki a helyszínen segít a lángok oltását és a történelmi értékek kimenekítését.

Veszélyben a világ leghosszabb szerelmes verse

A világ első szerelembankja 2018-ban nyílt Selmecbánya egyik 16. században épült, belvárosi épületében. Itt élt az a nő, akihez elvileg a világirodalom leghosszabb szerelmes versét írta Szlovákia Petőfi Sándora, Andrej Sládkovič.

Az Euronews cikke szerint Maria Pischl a gazdag Pischl család egyik lánya volt, akibe beleszeretett a család fiatal és szegény házitanítója. Amikor a kapcsolatra fény derült, a házitanítónak távoznia kellett, és mire négy év múlva visszatért, Mariat már feleségül adták egy gazdag helyi mézeskalács-készítőhöz. Bánatában a 26 éves Andrej Sládkovič megírta a világ leghosszabb szerelmes versét.

A „Szerelem Epicentrumának” nevezett házban a 2900 soros költeményen kívül a látogatók egy szerelemmérőt is találnak, amely azt méri, hogy milyen erősek a pár érzései egymás iránt. A legfőbb szenzáció pedig a ház alatt elterülő szerelembank, ahol a párok elhelyezhetik, kvázi letétbe tehetik az erre kialakított trezorokban az egymás iránt érzett szerelmük legfontosabb emlékeit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!