Kim Dzsongun semmit sem bíz a véletlenre. És a lánya sem. Egy rakétakísérletet pláne nem

2023. március 17. – 07:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az észak-koreai rezsim első embere, Kim Dzsongun a lányával közösen felügyelte az ország legújabb rakétakísérletét. A hírügynökségek által kiadott fotók és az észak-koreai pártlapban megjelent információk alapján kijelenthetjük: Kim Dzsongun és Kim Dzsue nagyon alaposan felkészült és jól dokumentált rakétakísérlet-felügyelést hajtottak végre. Nézzék csak:

Kim Dzsongun és lánya, Kim Dzsue személyesen felügyeli a legújabb észak-koreai rakétakísérletet. Fotó: Kcna / Reuters Kim Dzsongun és lánya, Kim Dzsue személyesen felügyeli a legújabb észak-koreai rakétakísérletet. Fotó: Kcna / Reuters
Kim Dzsongun és lánya, Kim Dzsue személyesen felügyeli a legújabb észak-koreai rakétakísérletet. Fotó: Kcna / Reuters
Kim Dzsongun és lánya, Kim Dzsue személyesen felügyeli a legújabb észak-koreai rakétakísérletet. Fotó: Kcna / Reuters

A phenjani rezsim egyébként pénteken megerősítette, hogy a korábban megjelent információknak megfelelően valóban interkontinentális ballisztikus rakétát bocsátottak fel csütörtökön. A csütörtökön a Japán-tenger irányába indított rakéta Hvasong-17-es típusú volt – közölte az állami KCNA hírügynökség, hozzátéve, hogy a Kim Dzsongun és lánya által felügyelt rakétakísérlet „válasz volt a hétfőn kezdődött amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokra” (az interkontinentális rakéta indítása egybeesett Jun Szok Jol dél-koreai elnök tokiói látogatásával is).

Az Észak-Koreát vezető Koreai Munkapárt lapjában, a Rodong Szinmunban olyan fotók is láthatók, amelyeken Kim Dzsong Un látható, amint távcsővel figyeli, ahogy a fekete-fehér színű rakéta halad az égen. Ha nem is pontosan azt a képet, de egy hasonlót a hírügynökségek is kiadtak, ezt:

Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS
Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS

A KCNA írása szerint a kísérlet megerősíti az interkontinentális rakéta hadrafoghatóságát. A cikkben kiemelték azt is, hogy a rakétaindítás „nem volt negatív hatással a szomszédos országok biztonságára”. A dél-koreai hadsereg is azt közölte korábban: a rakéta olyan pályán haladt, hogy elkerülje a más országok feletti átrepülést.

Kim Dzsong Un csütörtökön azt mondta, hogy Észak-Korea „atomfegyverekre atomfegyverekkel fog válaszolni”, és a KCNA tájékoztatása szerint az észak-koreai vezető „a nukleáris elrettentés visszafordíthatatlan megerősítésére” szólított fel. A katonai elemzők által „szörnyeteg rakétának” nevezett Hvasong-17 elméletileg elegendő hatótávolsággal rendelkezik ahhoz, hogy elérje az amerikai szárazföldet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!