Rekordot döntött a világ kokatermesztése

2023. március 16. – 12:33

Rekordot döntött a világ kokatermesztése
Két kokalevélszedő szedi le a kokaleveleket a kolumbiai Caquetában 2000-ben. A leveleket egy kokainlaborba szállítják – Fotó: Carlos Villalon / Newsmakers / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

2020 és 2021 között harmincöt százalékkal nőtt és ezzel rekordot döntött a kokacserje-termesztés szerte a világon – derült ki az ENSZ csütörtökön közzétett jelentéséből.

A beszámolóból kiderül, hogy Délkelet-Európában és Afrikában új kábítószer-csomópontok alakultak ki. 2021-ben több mint 300 ezer hektáron termesztettek kokacserjét Kolumbiában, Peruban és Bolíviában, abban a három országban, ahol a mezők koncentrálódnak – írta az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC), amelynek székhelye az ausztriai Bécsben található.

A betakarítás után a kokalevelek vegyészekhez kerülnek, akik benzinnel, mésszel, cementtel és ammónium-szulfáttal keverik össze őket, hogy fehér pasztát kapjanak. Ezt a pasztát aztán más laboratóriumokban savak és oldószerek keverékével dúsítják, így készül a kokain.

A jelentés szerint 2020-ban a kokaintermelés több mint kétezer tonnára nőtt, ami minden idők legnagyobb mennyisége. A koronavírus-világjárvány okozta átmeneti fennakadások után a globális kínálat folytatta látványos növekedését – áll a beszámolóban.

Az UNODC a termőterületek bővítésén kívül a kokainkészítés folyamatának fejlődésével, valamint a kereslet megugrásával magyarázza a hirtelen növekedést. Utóbbit a lefoglalt kábítószer mennyisége is igazolja, ami 2021-ben közel kétezer tonna volt.

A kokain grammját hetven euró körüli áron értékesítik a feketepiacon. A kereslet jelentős részét továbbra is az amerikai és az európai kontinens jómódú lakossága adja.

Mint a jelentésből kiderül, Közép- és Nyugat-Afrika, de Török- és Görögország is egyre nagyobb szerepet játszik tranzitterületként.

A statisztikák szerint a kokain és származékainak használata Nagy-Britanniában, Belgiumban, Franciaországban és Spanyolországban is egyre nagyobb problémákat okoz. A jelentés szerint az ukrajnai háború rányomta a bélyegét a kábítószer-szállítási útvonalak alakulására. Az UNODC valószínűsíti, hogy azok a külföldi bűnszövetkezetek, amelyek korábban az ukrán kikötőket használták az ellenőrzés elkerülésére, tevékenységüket más fekete-tengeri kikötőkbe, Romániába vagy Bulgáriába helyezték át.

(MTI)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!