Meghalt az orvos, aki a húsz évvel ezelőtti kínai SARS-járványról tájékoztatta a világot

2023. március 15. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

91 éves korában meghalt Csiang Jen-jung kínai orvos, aki a Tienanmen téri mészárlásról és a 2003-as kínai SARS-járványról is kendőzetlenül tájékoztatta a világot – írja a BBC.

A 2003-as SARS-járványban 8000 ember fertőződött meg és 774 halt meg. Csiang akkor egy pekingi kórházban dolgozott, és aggasztotta, hogy a kínai egészségügyi miniszter arról beszél, hogy csak maroknyi esetet találtak a potenciálisan halálos beteségből, hiszen a saját szemével látott több száz fertőzöttet.

Az orvos írt egy levelet a kínai vezetésnek, de a levél kiszivárgott a külföldi médiának, így az egész világ megtudhatta, hogy Kína titkolja a valós számokat. Az ország vezetése bocsánatot kért, beengedték az Egészségügyi Világszervezetet, és menesztették a minisztert, illetve Peking polgármesterét is. Csiang háziőrizetbe került.

Egy évvel később Csiang felszólította a Kommunista Pártot, hogy ismerje el: rosszul cselekedett a Tienanmen téri mészárláskor, amikor százával, ezrével ölte meg a katonaság 1989-ben a békés tüntetőket. Csiang akkor Pekingben dolgozott sebészként, és a saját szemével látta a mészárlást és annak a hatásait. „A pártunknak el kell ismernie a tévedését” – írta akkor. Csiangot és feleségét is őrizetbe vették, de az orvos még 2019-ben is írt Hszi Csin-ping elnöknek, hogy ismerje el, a mészárlás egy bűncselekmény volt.

Csiang 2004-ben, amikor a Tiananmen téri mészárlás kritikájával került a hírekbe:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!