Több mint száz embert tartóztattak le, akiknek közük lehet az iráni lányiskolákban történt mérgezésekhez

2023. március 12. – 09:34

Több mint száz embert tartóztattak le, akiknek közük lehet az iráni lányiskolákban történt mérgezésekhez
Három gázálarcos nő tiltakozik egy, az iráni iskolás lányok megmérgezése ellen fellépő tüntetésen, amelyet 2023. március 8-án tartottak – Fotó: Allison Bailey / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint száz embert tartóztattak le Iránban, akiknek a hatóságok szerint közük lehet az iráni lányiskolákban történt mérgezésekhez – írja a CNN az iráni IRNA hírügynökség információi alapján.


Az IRNA információi szerint több városban – köztük Teheránban is – történtek letartóztatások, és az első hatósági vizsgálatok szerint az elkövetők célja az volt, hogy félelmet keltsenek az emberekben, pánik legyen az iskolákban, és negatív vélemény alakuljon ki a kormányról. A hatóságok jelenleg is gyűjtik a bizonyítékokat a gyanúsítottakkal szemben. Egyelőre azonban még nem tisztázott, mi lehet a tömeges rosszullétek oka.

Több iráni politikus és aktivista úgy véli, hogy a mérgezéseknek közük lehet Mahsza Amini halálához és az azután kirobbant tüntetéssorozathoz. A lányiskolák tanulói közül is sokan részt vettek a megmozdulásokban, tiltakozásképp levették a fejkendőjüket, és széttépték az ország egyik legfőbb vallási és politikai vezetőjének, Ali Hamenei ajatollahnak a képét, majd a halálát követelték.

A szülők, tanárok és orvosok szerint az iráni kormány így áll bosszút a tiltakozások résztvevőin, a mérgezésekkel próbálja elhallgattatni a lányokat.

Az elmúlt hónapokban több iráni leányiskolájából érkeztek bejelentések tömeges rosszullétekről. A különös szagokról, ízekről először 2020. november végén számoltak be egy kumbani lányiskolában. Nemrég az ügyben felállított parlamenti vizsgálóbizottság elnöke már arról beszélt, hogy

25 tartomány 230 iskolája érintett, és több mint 5000 lányt és fiút mérgeztek meg.

Halálos áldozatokról a nyilvánosságra került esetek alapján nem tudni, két lány került kritikus állapotba. A „mérgezés”-ként leírt jelenség általában légzési nehézségeket, hányingert, fejfájást és/vagy eszméletvesztést okozott, egyesek azonban végtaggyengeséget is tapasztaltak; volt olyan lány, akinek egy hétre lebénult a lába. Az érintett iskolákban pánik tört ki, egyeseket be is zártak. Halálos áldozatokról a nyilvánosságra került esetek alapján nem tudni, két lány került kritikus állapotba. A tömeges rosszullétekről, a kiváltó okokról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!