Már a második napja áll a bál a BBC-nél, miután felfüggesztették az egyik legnépszerűbb műsorvezetőjüket

2023. március 12. – 21:18

Már a második napja áll a bál a BBC-nél, miután felfüggesztették az egyik legnépszerűbb műsorvezetőjüket
Egy néző „Gary Linekert miniszterelnöknek” feliratú táblát mutat fel a március 11-ei Crystal Palace–Manchester City meccsen, miközben a BBC sportműsorai döcögve zajlottak, már ha elindultak egyáltalán – Fotó: ben Stansall / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A BBC több műsorvezetője is bejelentette, hogy nem jelennek meg a brit közmédia műsoraiban, amíg a vállalat nem rendezi a vitáját Gary Linekerrel – írja a Guardian. Lineker fő műsora, a Match of the Day a szokásos, kommentárral teli 80 perc helyett szombaton mindössze 20 percig tartott, és műsorvezetők nélkül ment le az adás. Ez a sorsa a vasárnapi Match of the Day 2-nak is, valamint egy női szuperliga- és egy Premier League-közvetítésnek is. A Football Focus és a Final Score műsorvezetői is a kezdés előtt nem sokkal jelentették be, hogy a szolidaritásból nem vesznek részt az adásokban.

Ahogy korábban írtuk, Gary Lineker, a valaha volt egyik legjobb brit futballista a Twitteren kritizálta a konzervatív kormány bevándorlásellenes kommunikációját, mert szerinte nem nagyon különbözik az 1930-as évek német vezetésének stílusától. A döntést több műsorvezető is kritizálta, bár a jobboldali média és a kormány néhány tagja (például Jeremy Hunt pénzügyminiszter) üdvözölte, mert abban bíznak, hogy ez annak a jele, hogy hamarosan visszaáll a BBC híres pártatlansága.

Jeremy Hunt pénzügyminiszter a BBC vasárnapi műsorában – Fotó: Jeff Overs / BBC / AFP
Jeremy Hunt pénzügyminiszter a BBC vasárnapi műsorában – Fotó: Jeff Overs / BBC / AFP

A helyzet egyik érdekessége, hogy a brit közmédiát a politikai spektrum mindkét feléről éri kritika, hogy túlságosan kormánypárti vagy túlságosan baloldali. Többen felhívták arra a figyelmet, hogy a korábban több műsorvezető is tett olyan kijelentéseket, amelyekkel a konzervatív kormányt támogatták, mégsem érte őket retorzió, és a vállalat néhány vezetőjét is szoros szálak fűzik a Konzervatív Párthoz.

Tim Davie, a BBC igazgatója például az 1990-es években a párt hammersmithi és fulhami részlegének elnökhelyettese volt, valamint kétszer a párt színeiben indult el helyi választásokon, bár mindkét alkalommal sikertelenül.

A BBC elnökéről, Richard Sharpról kiderült, hogy 400 ezer fonttal (173 millió forinttal) támogatta a Konzervatív Pártot, és néhány héttel azelőtt, hogy Boris Johnson őt ajánlott a BBC elnöki pozíciójára, Sharp segített a volt miniszterelnöknek, hogy megkapjon egy 800 ezer fontos hitelt. Jelenleg két vizsgálat is folyik ellene.

Jobboldalról leginkább a BBC humorosabb hangvételű, szatirikus műsorait bírálták, mert van, aki szerint túlságosan baloldali nézeteket képviselnek. Amikor 2020-ban Tim Davie váratlanul megszüntette az egyik legnépszerűbb szatirikus hírműsort, a Mash Reportot, a műsor vezetője, Nish Kumar azt mondta, hogy a BBC-nek egyértelmű nyilatkozatot kell tennie, hogy a „woke-sága” miatt vették le a műsort, vagy sem.

Gary Lineker a lelátón a Leicester City–Chelsea mérkőzés kezdete előtt – Fotó: Darren Staples / AFP
Gary Lineker a lelátón a Leicester City–Chelsea mérkőzés kezdete előtt – Fotó: Darren Staples / AFP

Lineker helyzete azért sem tiszta, mert nem főállásban dolgozik a csatornánál, hanem szabadúszóként – bár az igaz, hogy 1999 óta vezeti a Match of the Dayt, és ő a közmédia legjobban kereső műsorvezetője. Mark Thompson, a BBC korábbi igazgatója szerint Lineker technikailag megszegte a pártatlanságról szóló szabályzatot, még ha nem is főállásban dolgozik a BBC-nél, és nem is valamelyik műsorban adott hangot véleményének, hanem a saját közösségi oldalán. Thompson belátja, hogy igazából egyáltalán nem egyértelmű a dolog, mert nem olyan, mintha egy hírolvasó fő műsoridőben kezdte volna el a saját véleményét kiabálni a kamerába. Úgy látja, hogy a vezetésnek felül kell vizsgálnia a szabályzatot, aminek már alkalmazkodnia kéne a közösségi oldalak adta lehetőségekhez.

Lineker 2021-ben egy, a BBC-nek adott interjúban beszélt arról, hogy van három szabálya, amiket mindig betart, amikor tweetel, és arról is, hogy mennyire befolyásolja abban az, hogy a BBC-nek, a BBC-vel is dolgozik.

A BBC rendkívül sok időt szentelt az ügynek az elmúlt két napban. Vasárnap hírfolyamban gyűjtötték össze, hogy ki mit gondol az esetről, és nagyon sokan támogatták a műsorvezetőt. Kiadtak egy egyperces videót is, amiben összefoglalták az esetet, és amiben elhangzik a mondat, hogy

„a BBC-t is felkértük, hogy adjon ma egy interjút a BBC Newsnak”.

Davie eleget is tett a kérésnek, és elnézést kért a nézőktől, hogy megakadtak a sportműsorok. Azt mondta, hogy nehéz napok ezek, de bízik benne, hogy sikerült megoldani a helyzetet – lehetőség szerint úgy, hogy Lineker visszatérjen a műsorvezetői székbe. A nem kimondottan baráti hangvételű interjúban kijelentette, hogy nem fog lemondani, ahogy azt is, hogy nem a kormány utasítására függesztette fel Linekert.

A műsorvezető legidősebb fia, George Lineker a Sunday Mirrornak adott interjút apja helyzetéről. Azt mondta, hogy büszke Linekerre, mert jó ember, és kiáll a szava mellett, ezért nem gondolja, hogy vissza fogja vonni azt, vagy bocsánatot kérne.

„Mindig ki fog állni azokért, akiknek nincs hangja”

– mondta.

Ennek ellenére úgy látja, hogy a helyzet meg fog oldódni, és apja visszatér majd a Match of the Dayhez – aminek nem csorbult a nézettsége, annak ellenére, hogy rövidebb és műsorvezető-mentes volt. A Vakok Királyi Nemzeti Intézete közleményben azt írta, elfogadhatatlan, hogy a Match of the Dayt kommentár nélkül sugározták.

A fél brit sajtó azzal töltötte a vasárnapot, hogy megpróbáljon valamit kicsikarni Linekerből. Az otthona előtt várták, és bármikor kilépett a házból, kérdésekkel bombázták.

  • A BBC-nél dolgozik még?
  • Beszélt este Tim Davie-vel?
  • Beszélt más csatornákkal?
  • Ez a műsorvezetői karrierjének vége?

Mindössze annyit válaszolt, hogy nem mondhat semmit. Nem tudni, hogy a helyzet mikor oldódhat meg, de az biztos, hogy a kormány jól járt: a legtöbben Linekerrel foglalkoznak, és nem az emberi jogi szempontból kifogásolt bevándorlási törvénytervezettel, ami ellen a műsorvezető felszólalt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!