A NATO-főtitkár szerint a svédek és finnek példátlan lépéseket tettek azért, hogy meggyőzzék a törököket

2023. március 9. – 22:36

Másolás

Vágólapra másolva

Finnország és Svédország példátlan lépéseket tett Törökország jogos biztonsági aggályainak kezelésére, ezért itt az ideje, hogy minden szövetséges befejezze a két ország NATO-tagságához vezető ratifikációs folyamatot – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben.

Jens Stoltenberg meghívására Finnország, Svédország és Törökország képviselői megbeszélést tartottak a NATO székházában Ankara biztonsági aggályainak kezelésére a két észak-európai ország csatlakozásáról szóló dokumentum ratifikációja érdekében, írta az MTI.

A törökök sokáig azért blokkolták a svédek és finnek csatlakozását, mert szerintük azok Törökország ellenfelének számító kurd terroristákat bújtattak.

Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára – Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP
Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára – Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP

A svéd kormány egy új törvényjavaslattal állt elő, ami büntetendővé tenné a terrorszervezetekben való részvételt és annak anyagi támogatását.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök fontos előrelépésként tekint a javaslatra, amely szerinte megfelel Törökország elvárásainak a terrorizmus elleni fellépések terén.

Gunnar Strömmer igazságügyi miniszter szerint a vétkeseket több év börtönnel fenyegető új törvénnyel bezárnák a jelenlegi jogszabály kiskapuit, és „Svédországnak egy erős fegyvere lenne azok ellen, akik támogatják a terrorizmust”.

Az új törvényt 2017-ben kezdték el kidolgozni, miután Stockholm egyik sétálóutcáján egy támadó teherautóval a tömegbe hajtott. A parlamentnek még el kell fogadnia a kész javaslatot, és ha ez megtörténik, a törvény már június elsején – épp a júliusi vilniusi NATO-csúcs előtt – hatályba lép.

Stoltenberg a tárgyalások után azt mondta, hogy a tárgyaló felek elismerték, hogy a svéd kormány által csütörtökön bemutatott terrorellenes jogszabály szigorítása kezelheti Ankara azon aggályát, mely szerint Stockholm nem lép fel kellőképpen a terrorszervezetekkel szemben.

„Mind a 30 szövetséges tagország aláírta Finnország és Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét. Itt az ideje a ratifikációs folyamat befejezésének” – mondta a NATO-főtitkár. Kérdésre válaszolva elképzelhetetlennek nevezte, hogy bármilyen katonai fenyegetés történhessen Finnország és Svédország ellen a NATO reagálása nélkül.

Szerinte Svédország, Finnország és Törökország folytatja a NATO-tagságáról szóló tárgyalásokat. Az országok megállapodtak abban, hogy a NATO júliusban tervezett, vilniusi csúcstalálkozója előtt ismét találkoznak – mondta.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!